Αρχική Διάστημα Στις 12 Ιουλίου το σύμπαν θα αποκαλύψει τα μυστικά του

Στις 12 Ιουλίου το σύμπαν θα αποκαλύψει τα μυστικά του

Σύνταξη: ecozen.gr

0
james webb space telescope
Διαφήμιση

Στις 12 Ιουλίου, ο κόσμος θα έχει μια νέα προοπτική του σύμπαντος, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST από το James Webb Space Telescope) θα δημοσιεύσει τις πρώτες του έγχρωμες εικόνες καθώς και φασματοσκοπικά δεδομένα.

Μία από τις φωτογραφίες που θα δημοσιοποιηθούν είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ, ανέφερε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson.

“Θα είναι η πιο μακρινή που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα”, ανέφερε ο Bill Nelson, αποκαλώντας το τηλεσκόπιο “τίποτα λιγότερο από ένα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα”.

Το JWST εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο από το Διαστημικό “λιμάνι” της Ευρώπης στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, ως μέρος ενός διεθνούς προγράμματος μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το τηλεσκόπιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, και εκτοξεύτηκε για να μελετήσει την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

jameswebb min

Οι φωτογραφίες που θα κυκλοφορήσουν επιλέχθηκαν για τα εντυπωσιακά χρώματά τους καθώς και για να καταδείξουν το εύρος της επιστήμης που υποστηρίζει το JWST.

“Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι μπορεί και τι θα κάνει το Webb”, είπε ο Nelson

“Θα εξερευνήσει αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα και ατμόσφαιρες εξωπλανητών που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια — δίνοντάς μας στοιχεία για το αν η ατμόσφαιρά τους είναι παρόμοια με τη δική μας. Μπορεί να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που έχουμε. Από πού προερχόμαστε; Τι άλλο είναι εκεί έξω; Ποιοι είμαστε;”

Κάθε εικόνα που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα θα αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές του υπέρυθρου σύμπαντος με άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες, δήλωσαν επιστήμονες την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Οι υπέρυθρες δυνατότητες του Webb του επιτρέπουν να δει βαθύτερα πίσω στο χρόνο, μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Επειδή το Σύμπαν διαστέλλεται, το φως από τα πρώτα αστέρια μετατοπίζεται από τα υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος στα οποία εκπέμφθηκε, σε μεγαλύτερα υπέρυθρα μήκη κύματος, τα οποία ο Webb είναι εξοπλισμένος να ανιχνεύει με πρωτοφανή ανάλυση.

star

Προς το παρόν, οι παλαιότερες κοσμολογικές παρατηρήσεις χρονολογούνται σε διάστημα 330 εκατομμυρίων ετών από τη Μεγάλη Έκρηξη, αλλά με τις δυνατότητες του Webb, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα σπάσουν εύκολα το ρεκόρ.

Η NASA σκοπεύει επίσης να μοιραστεί την πρώτη φασματοσκοπία του Webb ενός μακρινού πλανήτη, γνωστού ως εξωπλανήτη, στις 12 Ιουλίου, δήλωσε ο κορυφαίος επιστήμονας της NASA Thomas Zurbuchen.

Η φασματοσκοπία είναι ένα εργαλείο για την ανάλυση της χημικής και μοριακής σύνθεσης μακρινών αντικειμένων και ένα πλανητικό φάσμα μπορεί να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό της ατμόσφαιρας και άλλων ιδιοτήτων του, όπως το αν έχει νερό και πώς είναι το έδαφός του.

Η NASA έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη περισσότερων από 5.000 πλανητών πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα και κοιτάζοντας το φάσμα δόνησης ενός από αυτούς θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποια μόρια υπάρχουν στην ατμόσφαιρά του.

“Γνωρίζουμε ότι, φυσικά, οι ατμόσφαιρες αντικατοπτρίζουν τη δομή του εξωπλανήτη”, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

“Γνωρίζουμε ότι στη Γη η ατμόσφαιρα άλλαξε πραγματικά όταν εμφανίστηκε βακτηριακή ζωή. Μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας έχει διαμορφωθεί από αυτό — το CO2, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό συστατικό… Ανυπομονούμε να δούμε την ατμόσφαιρα αυτού του συγκεκριμένου πλανήτη , αλλά και πολλά άλλα γιατί μαθαίνουμε για πλανήτες με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί”.

Ενώ οι εικόνες που θα κυκλοφορήσει η ομάδα του JWST στις 12 Ιουλίου θα είναι εντυπωσιακές, είναι απλώς η αρχή όλων όσων θα μπορέσει να αποκαλύψει το Webb. Η αποστολή του Webb υποτίθεται ότι θα διαρκούσε για 10 χρόνια, αλλά η αναπληρώτρια διαχειριστής της NASA Pam Melroy είπε ότι υπάρχει περίσσευμα καυσίμου για να διαρκέσει 20 χρόνια.

Διαφήμιση