Αρχική Ενέργεια Με την πυρηνική ενέργεια θα πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα

Με την πυρηνική ενέργεια θα πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εργοστάσιο πυρηνική σύντηξη
Διαφήμιση

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφαλή μετάβαση των χωρών σε ενεργειακά συστήματα στα οποία κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με νέα ειδική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας  (ΙΕΑ).

Οι χώρες που επιλέγουν να συνεχίσουν ή να αυξήσουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα πετύχουν: 

  • μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα
  • μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και
  • ενσωμάτωση μεγαλύτερων ποσοστών ηλιακής και αιολικής ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας

Η οικοδόμηση βιώσιμων και καθαρών ενεργειακών συστημάτων θα είναι πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη και πιο δαπανηρή χωρίς την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τη νέα έκθεσηΠυρηνική ενέργεια και ασφαλείς ενεργειακές μεταβάσεις: από τις σημερινές προκλήσεις στα αυριανά συστήματα καθαρής ενέργειας.

πυρηνικά 2.jpg

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050 αν οι κυβερνήσεις θέλουν να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, συνιστά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές ακόμα χώρες έχουν θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος που σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συγκρατήσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τα κράτη προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων

Ο πόλεμος επηρεάζει και τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι 27 από τους 31 αντιδραστήρες που έχουν τεθεί παγκοσμίως σε λειτουργία από το 2017 βασίστηκαν σε ρωσικό ή κινεζικό σχεδιασμό.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εγείρουν ερωτήματα για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ρωσικής κατασκευής, επισημαίνει το Reuters. Για παράδειγμα, η Φινλανδία πρόσφατα ακύρωσε συμβόλαιο με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή νέου σταθμού, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και αυξημένο ρίσκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

CHINA FUJIAN NUCLEAR POWER UNIT FUEL LOADING CN picture alliance Xinhua News Agency
welt /picture alliance Xinhua News Agency

Παρόλα αυτά, η ΙΕΑ εκτιμά σε νέα έκθεσή της ότι η εγκατεστημένη ισχύς των πυρηνικών μονάδων θα πρέπει να αυξηθεί από τα 423 gigawatt φέτος σε 812 GW το 2050, με την ετήσια αύξηση τη δεκαετία του 2030 να φτάνει τα 27 GW.

Στο τέλος της ζωής τους πάνω από τις μισές πυρηνικές μονάδες

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια, με πυρηνικούς σταθμούς σε 32 χώρες.

Σήμερα, το 63% των πυρηνικών μονάδων, με συνολική ισχύ 260 GW, έχουν ηλικία άνω των 30 ετών και πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους.

Αν και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταβληθεί προσπάθειες για παράταση της λειτουργίας κάποιων παλιών μονάδων, οι πυρηνικοί σταθμοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, στις οποίες αντιστοιχεί το 70% της εγκατεστημένης ισχύος, μπορεί να μειωθούν κατά το ένα τρίτο έως το 2030, επισημαίνει η έκθεση.

«Στο σημερινό πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτόξευσης τιμών για τα ορυκτά καύσιμα, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των φιλόδοξων κλιματικών δεσμεύσεων, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

«Παρόλα αυτά, η νέα εποχή για την πυρηνική ενέργεια δεν είναι εγγυημένη. Θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για να εξασφαλίσουν την βιώσιμη και ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

ΠΗΓΕΣ: https://www.iea.org/ , www.reuters.com

Διαφήμιση