Αρχική Ενέργεια Στον λιγνίτη στρέφεται η Γερμανία μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

Στον λιγνίτη στρέφεται η Γερμανία μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

Σύνταξη: ecozen.gr

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Σε επαναλειτουργία αναμένεται να θέσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη στη Γερμανία. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας πρόκειται να πάρει αυτή την απόφαση αύριο με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς το Βερολίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή παρατεταμένη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία.

Σε στάδιο συναγερμού

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, υποτίθεται ότι θα έκλειναν φέτος, όμως η παρατεταμένη φάση συναγερμού λόγω μείωσης εισαγωγής φυσικού αέριου από τη Ρωσία θα παραταθεί με αποτέλεσμα η λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχιστεί και για το 2023.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η πλήρωση των αποθηκών παρά τις μειωμένες προμήθειες.

λιγνιτης

«Στο σκοτάδι» για τον Nord Stream 1

Η Γερμανία βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με το πόσο φυσικό αέριο, αν υπάρχει, θα αντλήσει η Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά το τέλος της 10ήμερης διακοπής των ροών για λόγους συντήρησης.

Η χώρα εξαρτάται από τη Ρωσία για άνω του 30% των προμηθειών φυσικού αερίου

Ο Nord Stream 1 είναι η βασικότερη ενιαία διαδρομή για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, μεταφέροντας 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Η χώρα κατανάλωσε 100 bcm μόνο πέρυσι.

Το κόστος από τη διακοπή αερίου της Ρωσίας για τη Γερμανία υπολογίζεται σε 196 με 200 δις ευρώ.

Οι παραγωγοί χημικών, χάλυβα, γυαλιού και χαρτιού είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές φυσικού αερίου της Γερμανίας, αλλά οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν μέχρι την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος του αλουμινίου, με πωλήσεις 22 δισ. ευρώ ετησίως και 60.000 εργαζομένους, βασίζεται στο φυσικό αέριο για επεξεργασία του μετάλλου.  Στη βιομηχανία χαρτιού της χώρας, με κύκλο εργασιών 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 40.000 υπαλλήλους, στελέχη λένε ότι προβλήματα θα δημιουργηθούν ακόμη και στην παραγωγή φαρμάκων και υγειονομικών υλικών.

Γερμανία - Βερολίνο
Εικόνα: UNSPLASH/Ansgar Scheffold

Η κυβέρνηση ζήτησε από τις ενεργειακές εταιρείες στη νότια Γερμανία, όπως η EnBW και η Uniper, να διατηρήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έτοιμους για λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα εκδώσει περισσότερους κανονισμούς τον Οκτώβριο για την επανεκκίνηση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αν χρειαστεί.

 

 

 

 

Διαφήμιση