Αρχική Καταστροφές Κόλαση φωτιάς και καύσωνας στην Πορτογαλία

Κόλαση φωτιάς και καύσωνας στην Πορτογαλία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
portogalia fotia
Διαφήμιση

Την κόλαση του Δάντη βιώνουν τις τελευταίες μέρες οι Πορτογάλοι καθώς οι πολυάριθμες φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα καύσωνα προκαλούν μαρτυρικές συνθήκες σε κατοίκους και πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στην Πορτογαλία, καθώς χιλιάδες πυροσβέστες και αεροπλάνα μάχονται να κατασβέσουν τις δεκάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.  Συνολικά 3.000 άτομα έχουν επιστρατευθεί για το έργο της πυρόσβεσης, ενώ σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή η Ε.Ε. ενεργοποίησε το πρόγραμμα συνδρομής πρόσθετων πυροσβεστικών αεροπλάνων, που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να μοιράζονται τα διαθέσιμα εναέρια μέσα σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Το μεγαλύτερο μέτωπο μαίνεται από την Πέμπτη στην περιφέρεια Ούρεμ (κεντρικά), όπου για να ελεγχθούν οι φλόγες επιχειρούν σχεδόν 700 πυροσβέστες.

«Η φωτιά έφθασε 50 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού (…). Όλα κάηκαν εκεί πάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντονζίλια Μάρκες, αναφερόμενη στους λόφους ανάμεσα στην κοινότητά της, την Τραβέσα ντε Αλμογκαντέλ, και την κωμόπολη Φρεϊσιάντα.

Η φωτιά, η οποία έκαψε τουλάχιστον 30.000 στρέμματα βλάστησης κατά μια πρώτη εκτίμηση, κατέστρεψε τουλάχιστον δύο κατοικίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, που προχώρησαν σε προσωρινές εκκενώσεις και σε άλλα χωριά που απειλούνταν από τις φλόγες.

Μερικά χιλιόμετρα από εκεί, κάπου 450 πυροσβέστες έδιναν μάχη με άλλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην κοινότητα Πόμπαλ, στα όρια των περιφερειών Λαϊρία και Σανταρέμ.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κάπου σαράντα άνθρωποι, πυροσβέστες και πολίτες.

Έρχεται «κορύφωση των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών»

Τα θερμόμετρα έχουν ήδη δείξει 44° Κελσίου κατά τόπους, όμως η πορτογαλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο περί τα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζουζέ Λουίς Καρνέιρου εκτίμησε πως η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπη με τον «χειρότερο συνδυασμό παραγόντων» από τις πυρκαγιές του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2017, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι, ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα από την πλευρά του κρίνει πως δεν χωρά «σύγκριση» του επιπέδου ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Οι πυρκαγιές που πολλαπλασιάζονται στην υφήλιο αποδίδονται από επιστήμονες στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αύξηση των θερμοκρασιών, οι καύσωνες που πολλαπλασιάζονται και επιμηκύνονται και η μείωση των βροχοπτώσεων κατά τόπους είναι συνδυασμός που ευνοεί την αύξηση του αριθμού και της έντασης των πυρκαγιών.

 

Διαφήμιση