Αρχική Ενέργεια Τι άλλαξε στην ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών

Τι άλλαξε στην ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ
Διαφήμιση

Με αφορμή την επιδότηση για αλλαγή συσκευών μέσω του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή” με στόχο την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη νέα ενεργειακή ετικέτα που καθιερώθηκε από τον προηγούμενο χρόνο ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να υπάρχει ένας τρόπος οι καταναλωτές να λαμβάνουν με απλό και ακριβή τρόπο πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων, καθιέρωσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών. 

νεα ενεργειακη ετικετα

Στην ουσία πρόκειται για μία «ετικέτα» μέσω της οποίας γνωστοποιείται η ενεργειακή κλάση των συσκευών και μας βοηθά στην επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Πλέον, τα προϊόντα κατατάσσονται σε μία απλούστερη κλίμακα, με επίπεδα από το A έως το G

Αντίστοιχα, αυτά τα επίπεδα συνδυάζονται με επτά χρώματα.

  • Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (σκούρο πράσινο) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ
  • οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινο) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Έτσι, λοιπόν, κάθε συσκευή που ανήκει σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, όπως πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, τηλεοράσεις και οθόνες, ψυγεία, καταψύκτες, λαμπτήρες, συντηρητές κρασιών πρέπει να βαθμολογείται στο πλαίσιο μίας κλίμακας επτά βαθμίδων A-G όπου A είναι η βέλτιστη κλάση και G η χαμηλότερη.

Fridge explained D v4
ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ

Πώς λειτουργούν οι νέες ετικέτες

Για πρώτη φορά, αυτές οι νέες ετικέτες θα εμφανίζουν όχι μόνο την κατανάλωση ενεργειακής απόδοσης, αλλά θα περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία ως προς τη βελτίωση της συνολικής αειφορίας. Ανάλογα με τα προϊόντα, η νομοθεσία της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό θα περιλαμβάνει πληροφορίες για παράγοντες όπως:

• Δυνατότητα αποκατάστασης/επισκευής
• Ανακυκλωσιμότητα
• Συντήρηση
• Επαναχρησιμοποίηση
• Αναβαθμίσεις
• Διαχείριση απορριμμάτων συσκευών

Washing explained D v4
ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Αυστηρότερα πρότυπα

Στις νέες σημάνσεις, που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2021, η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων.

Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα λήψης άμεσα συμπληρωματικών πληροφοριών για το προϊόν μέσω ενός κωδικού QR (που εμφανίζεται στην ετικέτα), η σάρωση του οποίου οδηγεί στην EPREL, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση.

Dishwasher explained Dv4
ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Στις νέες ετικέτες έχει διατηρηθεί η ύπαρξη εικονιδίων τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συσκευή (π.χ. για τη χωρητικότητα, τις διαστάσεις, τη στάθμη θορύβου κ.λπ.), καθώς και την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετρημένη σε κιλοβατώρες ανά έτος.

Γιατί έγιναν οι αλλαγές

Οι αλλαγές επιβλήθηκαν γιατί η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική. Οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις κρίθηκε ότι μπέρδευαν τους καταναλωτές και τους δυσκόλευαν να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.

Επιπλέον, με τη νέα σήμανση ενθαρρύνονται οι κατασκευαστές να παράγουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

 

Διαφήμιση