Αρχική COVID-19 Σωτήρης Τσίοδρας: «Έχουμε αποτύχει» – Παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων

Σωτήρης Τσίοδρας: «Έχουμε αποτύχει» – Παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων

Σύνταξη: Ecozen.gr

0
[351810] 7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ / ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο "New Realities", Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Διαφήμιση

«Έχουμε αποτύχει» δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόρδας για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως και τονίζει την ανάγκη χρήσης μάσκας, επικαλείται την υπεύθυνη στάση των πολιτών ( ατομική ευθύνη)   και  την τονίζει την  παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων.

Ο στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα κ. Τσίοδρας, μίλησε διαδικτυακά στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία του κοροναϊού, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η πανδημία «είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει» σχολίασε.

Επεσήμανε ωστόσο  ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό» τόνισε πρόσφατα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κοροναϊό.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους «χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ο στόχος όλων των προσπαθειών για εμβολιασμό είναι να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος και αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι τα παρόντα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση» τόνισε η κ. Αμόν.

 

Κουράστηκε η κοινωνία- Αναγκαία η ενημέρωση

Σύμφωνα με τον κ Τσιόδρα: «Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει», πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή «και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ».

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για τα αναγκαία  τα βήματα της  ΕΕ όσον αφορά  την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών, την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων, τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων, ο κ Τσίοδρας είπε:«Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19, αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή».

Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση

Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου ο καθηγητής τόνισε, «ή περιμένουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο, με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια».

«Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες», ενώ παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Σημαντική η μάσκα

Τόσο ο κ. Τσιόδρας και όσο  η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, υπεραμύνθηκαν της χρήσης της μάσκας. Αναγνώρισαν  τη δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους και  την έλλειψη πολιτιξκ΄κων για  καλό εξαερισμό και την ποιότητα του αέρα, αλλά όπως είπαν, οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η συνεισφορά της μάσκας είναι σημαντική, αποδεχόμενοι ότι ως προς την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν δυνατότητες διαφοροποιήσης.

Τέλος σε ότι αφορά τον   προβληματισμό για τον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι ασθενούν με ήπια συμπτώματα,  η Έρικα Βλίγκε απάντησε ότι ο κίνδυνος είναι, μαζί με τα παιδιά, να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους.  Ταυτόχρονα καίρια  προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.

Περισσότερα για τα κρούσματα στην Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ.

Διαφήμιση