Αρχική Special Topics «Ψήνονται» Ιβηρική και Κίνα – Συναγερμός στην κεντρική Ευρώπη- Έρχεται καύσωνας και...

«Ψήνονται» Ιβηρική και Κίνα – Συναγερμός στην κεντρική Ευρώπη- Έρχεται καύσωνας και στην Ελλάδα

Σύνταξη: Ecozen.gr

0
heatwave europe windy.com1
Διαφήμιση

Την ώρα που ακραία καιρικά φαινόμενα «ψήνουν» κυριολεκτικά την Ιβηρική και την Κίνα, η Ελλάδα απολαμβάνει προς το παρόν ένα ήπιο καλοκαιρινό καιρό με τους μετεωρολόγους όμως να προειδοποιούν αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και πάνω από τους 40ο C από τις 20 Ιουλίου.

Σε Ισπανία και Πορτογαλία οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να σκαρφαλώσει-τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές ( πχ Σεβίλλη) – ακόμη τους 46-47 βαθμούς Κελσίου! 

Στο μεταξύ η έντονη ζέστη στην Ιβηρική χερσόνησο προβλέπεται να μετακινηθεί προς τα Βόρεια μέσω της Γαλλίας. Πιθανώς να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το Σαββατοκύριακο και να σαρώσει προς τα ανατολικά μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης.

Αυτή την εβδομάδα σε τμήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας αλλά και σε περιοχές της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενδέχεται να καταγραφούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία, με το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, το οποίο αναμένεται να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών C που σημειώθηκε στο Cambridge τον Ιούλιο του 2019.

jaroslaw kwoczala ynwGXMkpYcY unsplash

Βαλκάνια

Άνοδο ακόμη και 10 βαθμών Κελσίου, αναμένουν οι μετεωρολόγοι και στην περιοχή μας (Ιταλία και Βαλκάνια). Μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, οι θερμοκρασίες σε κεντρική, νότια και δυτική Ευρώπη αναμένεται να κινηθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το κανόνα, με τις συνθήκες καύσωνα να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Κίνα

Μεταξύ τριών βαθμίδων συναγερμού βρίσκεται από το πρωί η Κίνα.

Με πάνω από 90 «κόκκινες» προειδοποιήσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν τη λεκάνη απορροής του Γιανγκτσέ.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, Σανγκάη, εξέδωσε τον δεύτερο «κόκκινο» συναγερμό μέσα σε τέσσερις ημέρες, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι οικοδομικές εργασίες και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες περιορίζονται ή σταματούν εντελώς γεγονός που αποτελεί ιστορικά πολύ σπάνια περίπτωση για την πόλη των 25 εκατ. κατοίκων.

Η Κίνα ετοιμάζεται φέτος για ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων, από καύσωνες έως παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα οι πόλεις νότια του Γιανγκτσέ έχουν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις ρεκόρ.

Νότια της Σανγκάης, η επαρχία Τζετζιάνγκ, εξέδωσε 51 «κόκκινους» συναγερμούς σε μία ημέρα, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι κάτοικοι εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους.

Στην επαρχία Χενάν, εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθάριζαν και ήλεγχαν τα συστήματα κλιματισμού στις οροφές των τρένων που περνούν από την πρωτεύουσά της, τη Τζενγκτζόου. Ο Γουάνγκ Μίαν, εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους, δήλωσε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε βιώσει ενώ βρισκόταν σε οροφή τρένου ήταν 79 βαθμοί Κελσίου. «Εκεί πάνω, κάνει πολλή ζέστη, είναι σαν ατμομάγειρας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. «Τα ρούχα μας είναι μούσκεμα κάθε μέρα. Κάποιες φορές, απλά δεν στεγνώνουν».

  • Στην πλατφόρμα Weibo το hashtag #θερμοπληξία κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 2,45 εκατ. Θεάσεις.
Διαφήμιση