Αρχική Special Topics Δείτε LIVE : Τα πέντε “καρέ” του James Webb που θα αλλάξουν...

Δείτε LIVE : Τα πέντε “καρέ” του James Webb που θα αλλάξουν τον κόσμο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
james webb
Διαφήμιση

Στις 17:30 ώρα Ελλάδος η NASA θα μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση τις πέντε λήψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που θα συνταράξουν όπως λένε οι επιστήμονες τον κόσμο.

 

Τι θα δείξει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Το νεφέλωμα Carina

Σε απόσταση περίπου 7.600 ετών φωτός στον ομώνυμο νότιο αστερισμό, το νεφέλωμα Carina είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα νεφελώματα στον ουρανό μας. Το νεφέλωμα Carina έχει ήδη απεικονιστεί αρκετές φορές από το τηλεσκόπιο Hubble, οι εικόνες του Webb, όμως, αναμένεται να ξεπεράσουν τις υπέρυθρες του Hubble, το οποίο είναι κυρίως οπτικό και υπεριώδες όργανο.

WASP-96b

Ένας από τους στόχους με τους οποίους έχει επιφορτιστεί το Webb είναι η επισκόπηση των ατμοσφαιρών των πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ή αλλιώς των εξωπλανητών. Ο WASP-96b είναι ένας από αυτούς. Είναι, δυνητικά, και ένα απολύτως συναρπαστικό αντικείμενο για μία σειρά ερευνών που αναμένεται να ξεκινήσει.

Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου

Το Southern Ring Nebula, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός, είναι μια πανέμορφη, λαμπερή μάζα στον νότιο αστερισμό της Vela. Αν και μοιράζεται την ταξινόμηση με το νεφέλωμα Carina, είναι περισσότερο αστρονομικά αντίθετα: πρόκειται για τα εκπληκτικά, όμορφα απομεινάρια ενός διπλού άστρου που βρίσκεται στη διαδικασία θανάτου.

Κουιντέτο του Stephan

Το κουιντέτο του Stephan είναι μια ομάδα γαλαξιών που βρίσκεται 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, σε έναν σχηματισμό τόσο συμπυκνωμένο, που δεν μοιάζει αληθινός. Στην πραγματικότητα, μόνο τέσσερις από τους πέντε γαλαξίες της ομάδας αλληλεπιδρούν- ο πέμπτος είναι πολύ πιο κοντά σε μας, σε απόσταση μόλις 40 εκατομμύριων ετών φωτός.

SMACS 0723

Το κομμάτι του ουρανού στο νότιο αστερισμό του Volans, είναι ένας ιδιαίτερα καλός στόχος για το τηλεσκόπιο καθώς εκεί υπάρχουν τεράστια σμήνη γαλαξιών. Αυτά δρουν σαν ένας γιγαντιαίος κοσμικός μεγεθυντικός φακός. Λόγω της τεράστιας μάζας τους, η βαρύτητά τους προκαλεί έντονη καμπυλότητα του χωροχρόνου γύρω τους, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το φως από πιο μακρινά αντικείμενα.

Διαφήμιση