Αρχική Καταστροφές Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

16:00 “Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο στην πυρκαγιά της Πεντέλης” ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. “Η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι” σημείωσε.

Ταυτόχρονα όμως επισήμανε πως “όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σταθερές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων”.

“Τα 19 εναέρια μέσα επιχειρούν στοχευμένα μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς”, σημείωσε.

Όπως ενημέρωσε στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών συνδράμουν στελέχη της πολιτικής προστασίας, εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ, αποκαθιστά τις βλάβες στο δίκτυό του.

“Τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ η αστυνομία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις” ανέφερε.

Όπως ενημέρωσε “πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μπορούν να καλούν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση”.

“Έως τώρα έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από τη φωτιά στην Πεντέλη” σημείωσε.

Κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στα Μέγαρα που είναι σε εξέλιξη.

Για αύριο Πέμπτη, 21/7 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, ανέφερε, κατηγορίας 4 για Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και τα νησιά Χίο, Σάμο, Ικαρία.

08: 17: Τραγωδία στην Ανθούσα. Ένας 80χρονος άνδρας που είδε τη φωτιά να περικυκλώνει το σπίτι του στην Ανθούσα, δεν άντεξε και αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία ο άνδρας φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η τρίτη φορά που έβλεπε το σπίτι του να καίγεται.

08: 05 : Νεότερη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, έδωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Αρτοποιός, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο, και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι κόκκινες γραμμές: στο Γέρακα, στην Παλλήνη, στην Ανθούσα στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος. Έμφαση δίνεται στη ΝΔ πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και ΝΑ επίσης, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

06: 12: Νέο μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι.

Σύμφωνα με την αστυνομία από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες με ταχύτητες ανέμων πάνω από 80χλμ την ώρα

Ο Εκπρόσωπος Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Αρτοποιός δήλωσε στην πρωινή ενημέρωση ότι : «Ήταν δύσκολη η νύχτα στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα.

Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.

Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

Για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα,

  • στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,
  • στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα,
  • στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης,
  • στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ε
  • ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων.

Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη πλησίον των περιοχών Παλιά ΠεντέληΓέρακαΑνθούσαΠαλλήνη, Νέα ΠαλλήνηΔιώνη και στο τοπωνύμιο Βαγιάτι στο ορεινό όγκο της Πεντέλης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για ενημέρωση ως προς τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται και την κατάστρωση του σχεδίου αντιμετώπισής της.

[354307] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Οι ριπές του ανέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι ιδιαίτερα ισχυρές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, όσο περνούν οι ώρες οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεραίνουν με τις ριπές του ανέμου να αγγίζουν ακόμη και τα 7-8 μποφόρ.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και των πολλαπλών πύρινων μετώπων που μαίνονται σε Πεντέλη, Παλλήνη και Γέρακα, τα εναέρια μέσα πάρα τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν, μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης από νωρίς το πρωί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Λίγο μετά τις 6 το πρωί, σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, στη μάχη ρίχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς μεταφέρθηκαν στο 251 ΓΝΑ, πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο «Γεννηματάς» με ελαφρύ έγκαυμα, τρεις Ερυθρό Σταυρό και ένας Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Διαφήμιση