Αρχική Ενέργεια Μειώστε τη χρήση φυσικού αερίου για να αντιμετωπιστεί ο “ρωσικός χειμώνας”

Μειώστε τη χρήση φυσικού αερίου για να αντιμετωπιστεί ο “ρωσικός χειμώνας”

Σύνταξη: ecozen.gr

0
gas
Διαφήμιση

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον βαρύ ρωσικό χειμώνα που επιβάλει η στάση Πούτιν για τον Nord stream 1 . O επικεφαλής του Κρεμλίνου θέτει προς διαπραγμάτευση την πλήρη επαναφορά της ροής φυσικού αερίου από το τον υπό συντήρηση αγωγό μόνον εφόσον λυθεί η διαφωνία για τμήμα του αγωγού που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις.

Πρόκειται για την τουρμπίνα του Nord Stream η οποία βρέθηκε στον Καναδά για συντήρηση, και βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας.

Κομισιόν ευρωπαϊκή επιτροπή

Εάν δεν την παραλάβει η Gazprom, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς της την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση, διεμήνυσε ο Πούτιν.

 «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα»

Η ΕΕ στο μεταξύ εκπόνησε σχέδιο για την αντιμετώπιση του «παγερού ρωσικού χειμώνα» που θα επιβάλει στην Ευρώπη τυχόν περιορισμός ή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με το οποίο:

  • Τα κράτη της ΕΕ να χρησιμοποιούν 15% λιγότερο φυσικό αέριο όταν ξεκινήσει το φθινόπωρο.
  • Νοικοκυριά και οι βασικοί τομείς, όπως τα νοσοκομεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ζητηθεί να χαμηλώσουν τον θερμοστάτη μόλις μπει το φθινόπωρο, και να χαμηλώσουν τον κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Υποκατάσταση καυσίμου
  • Μη υποχρεωτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
  • Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
  • Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο της Κομισιόν «το σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου που προτείνει η Επιτροπή βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία.  Ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο, αρκεί να αποφεύγεται η μακροπρόθεσμη δέσμευση σε άνθρακα».

Η Επιτροπή προτείνει σχέδια για το πώς οι βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, εξοικονομώντας φυσικό αέριο όπως:

  • επιλέγοντας άλλες μορφές ενέργειας
  • αγοράζοντας φυσικό αέριο από πιο αξιόπιστους παρόχους
  • επανεκκίνηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα και
  • διατήρηση των πυρηνικών σταθμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, το οποίο παρουσίασαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο  εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς και οι Επίτροποι Τιερί Μπρετόν (Εσωτερική Αγορά) και Κάντρι Σίμσον (Ενέργεια), τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει :

  • να μειώσουν σε εθελοντική βάση την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 25 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
  • Εάν τα εθελοντικά μέτρα δεν επαρκούν θα πρέπει να είναι δυνατά υποχρεωτικά μέτρα.  Προϋπόθεση για την εισαγωγή υποχρεωτικών στόχων εξοικονόμησης θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ να φοβούνται οξεία έκτακτη ανάγκη λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς φυσικού αέριο.
  • Οι υποχρεωτικοί στόχοι εξοικονόμησης θα μπορούσαν να διαρκέσουν από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023.

 

Διαφήμιση