Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Οι επιλογές μας από τον μπουφέ των ξενοδοχείων επιβαρύνουν το περιβάλλον

Οι επιλογές μας από τον μπουφέ των ξενοδοχείων επιβαρύνουν το περιβάλλον

0
bigstock Food Buffet Catering Di
Διαφήμιση

Της Δήμητρας Τσώτση

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω Covid τα ξενοδοχεία αρχίζουν να επιστρέφουν στις παλιές καλές εποχές πληρότητας. Όλοι μας οργανώνουμε διακοπές που περιλαμβάνουν τις ανέσεις ενός καλού ξενοδοχείου με πισίνα, σπα και φυσικά πλούσιο μπουφέ.

Η ευλογία αυτή για τα ξενοδοχεία και για εμάς τους πελάτες μετατρέπεται σε οικολογική «κατάρα» για το περιβάλλον καθώς 37% των τροφίμων του ξενοδοχειακού κλάδου καταλήγει στα σκουπίδια σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ξενοδοχεία του Ισραήλ.

Στην Ελλάδα η WWF Ελλάς αναφέρει ότι για κάθε πελάτη ξενοδοχείου πετιούνται συνολικά 350 γραμμάρια τροφίμων σε καθημερινή βάση.

Οι έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο για την σπατάλη τροφίμων στα ξενοδοχεία δείχνουν έναν υψηλό αριθμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, όχι μόνο λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας που αυξάνεται στις μέρες μας αλλά και λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλούν τα απορρίμματα τροφίμων.

WWF Hotel Kitchen

Αλλά πώς σχετίζονται όλα αυτά με τις διακοπές μας;

Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Leket Israel Organization περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται στο Ισραήλ κάθε χρόνο, και μόνο ο ξενοδοχειακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 37% αυτής της σπατάλης τροφίμων.

Όταν ο μπουφές γεμίζει ασφυκτικά και οι επισκέπτες συσσωρεύουν φαγητό στα πιάτα τους αλλά δεν μπορούν να το τελειώσουν όλο, πολλά τρόφιμα πετιούνται στα σκουπίδια, και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021, διαπίστωσε ότι ο μπουφές ευθύνεται για το 73% των απορριμμάτων τροφίμων στα ξενοδοχεία.

Αυτή η σπατάλη τροφίμων έχει μεγάλο κόστος, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα ίδια τα ξενοδοχεία: σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κάθε τόνος τροφίμων που σπαταλιέται σε ένα ξενοδοχείο στις ΗΠΑ έχει αποτύπωμα άνθρακα 2,75 τόνων και καταναλώνει 156 κυβικά μέτρα νερού.

 Κάθε τέτοιος τόνος κοστίζει σε ένα ξενοδοχείο από 3.000 έως 7.000 δολάρια σε δαπάνες κοινής ωφέλειας, ενέργειας, εργασίας και άλλα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό. Τα απόβλητα μπορούν να μειωθούν.

Ένα δολάριο επενδυσης σε μέτρα που αποτρέπουν την σπατάλη τροφίμων αποδιδουν 7 δολάρια

Μια έκθεση του οργανισμού Champions 12. 3, ο οποίος ασχολείται με τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, εξέτασε 42 ξενοδοχεία που έχουν εφαρμόσει μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, σε 15 χώρες. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το 2018, διαπίστωσε ότι για κάθε επένδυση ενός δολαρίου σε μέτρα που αποτρέπουν τη σπατάλη, υπάρχει απόδοση 7 δολαρίων κατά μέσο όρο.

Η απόδοση της επένδυσης σε μια τόσο μεγάλη αναλογία προκύπτει από μια σειρά δράσεων:

  • επανεξέταση του μπουφέ
  • αγορά λιγότερων τροφίμων
  • επαναχρησιμοποίηση πλεοναζόντων τροφίμων σε νέα πιάτα
  • μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων 
  • ευαισθητοποίηση για την εξοικονόμηση τροφίμωνΗ έκθεση ανέλυσε ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η MGM και η Sofitel και διαπίστωσε ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο πάνω από το 70% των ξενοδοχείων κατάφεραν να αποσβέσουν την επένδυσή τους στη μείωση των αποβλήτων και μείωσαν τα απόβλητα τροφίμων στις κουζίνες τους κατά 21% κατά μέσο όρο.

hotel

Όταν μιλάμε για την οικιακή κατανάλωση, η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι σχετικά απλή και ο καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες που θα μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που πετάμε.

Στα ξενοδοχεία, ωστόσο, ακόμη και μετά από μια μείωση στην πηγή των αγορών, μεγάλες ποσότητες τροφίμων παραμένουν σπαταλημένες – στον μπουφέ, στην κουζίνα και στα δωμάτια.

Ακόμη και τα ξενοδοχεία που κατάφεραν να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων κατά 20%, όπως έδειξε η έκθεση των Champions, εξακολουθούν να πετούν πολλά τρόφιμα στα σκουπίδια.

Τι συμβαίνει στα ελληνικά ξενοδοχεία;

Κάποια ελληνικά ξενοδοχεία αποφάσισαν τα τελευταία τρία χρόνια να λάβουν δράση για την μείωση της σπατάλης τροφίμων και σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Hotel Kitchen: Το φαγητό έχει αξία” του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς.

Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα ξενοδοχεία και αναλύθηκαν από το WWF Ελλάς δείχνουν ότι για κάθε πελάτη του ξενοδοχείου πετιούνται συνολικά 350 γραμμάρια τροφίμων σε καθημερινή βάση. Εν τω μεταξύ, σημαντική ποσότητα φαγητού στα πιάτα των επισκεπτών του ξενοδοχείου σπαταλιέται επίσης.

wwf hotel kitchen

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, εντάχθηκαν τρία ξενοδοχεία

  • το Grecotel Cape Sounio
  • το Aquila Rithymna Beach (Κρήτη)
  • Athens Marriott Hotel

Τα τρια ελληνικά ξενοδοχεία κατάφεραν να μειώσουν τα απορρίμματα τροφιμων κατά 25%

To 2021, 11 ελληνικά ξενοδοχεία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, τα μέλη των :

  • Apollo Hotels (Apollo Blue & Apollo Beach),
  • Electra Hotels & Resorts (Electra Palace Rhodes)
  • Esperia Group (Esperos Village Blue & Spa Resorts)
  • H Hotels Collection – Hatzilazarou Group (Princess Andriana),
  • Metaxa Hospitality Group (Creta Maris Beach Resort),
  • Mitsis Hotels (Blue Domes Resort & Spa),
  • Mitsis Hotels (Rodos Village Beach Hotel & Spa) ,
  • Phāea Resorts (Cretan Malia Park, a member of Design Hotels™),
  • S Resorts – Sapounakis Group (Ikaros Beach Resort & Spa),
  • Vasia Hotels (Vasia Resort & Spa)

“Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ξενοδοχείων που προσπαθούν να διαχειριστούν σωστά τα απορρίμματα τροφίμων και να προστατεύσουν τον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα σήμερα, εν μέσω των σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σωστή χρήση των πόρων”, δήλωσε η επικεφαλής των προγραμμάτων βιώσιμης διατροφής του WWF, Βίκυ Μπαρμπόκα.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα εξελίξει περαιτέρω τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν το 2019. Έμφαση θα δοθεί στη συλλογή δεδομένων και στις καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν στα συμμετέχοντα ξενοδοχεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Το WWF στοχεύει επίσης στην ανταλλαγή δεδομένων και τεχνογνωσίας και στη σύνδεση του προγράμματος με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Υπενθυμίζεται ότι ένα νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση προβλέπει ότι τα ξενοδοχεία με περισσότερες από 100 κλίνες υποχρεούνται να καταγράφουν την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται στις εγκαταστάσεις τους.

Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων του ξενοδοχείου για τη μεθοδική μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μέσω ενημερωτικών εκστρατειών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

HomeBiogas
Το σύστημα HomeBiogas μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 300 κιλά οργανικών αποβλήτων την ημέρα

Ανανεώσιμη ενέργεια από απορρίμματα τροφίμων

Μετά από δύο χρόνια ραγδαίας μείωσης του εισοδήματος και ενώ η παγκόσμια οικονομία βαδίζει προς την ύφεση, η μείωση του κόστους είναι ζωτικής σημασίας για τα ξενοδοχεία- και ακόμη πιο σημαντικό – κάθε εξοικονόμηση που παράγουν τα απορρίμματα τροφίμων, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βοηθά στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με διάφορα βήματα, τα ξενοδοχεία μπορούν να μειώσουν δραματικά τα απορρίμματα τροφίμων και να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα.

Αν και η δωρεά των τροφίμων που περισσεύουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, δεν είναι πάντα εφικτό για διάφορους λόγους, και όταν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε καθημερινή βάση απαιτείται μια οργανωμένη λύση.

Εδώ έρχεται ένα καινοτόμο σύστημα, το οποίο επεξεργάζεται τα απορρίμματα τροφίμων και τα μετατρέπει σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή HomeBiogas, μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 1 τόνο οργανικών αποβλήτων την ημέρα και να το μετατρέψει σε βιοαέριο – το οποίο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού στο ξενοδοχείο.

Η λύση αυτή εξοικονομεί το λειτουργικό κόστος του ξενοδοχείου, παράλληλα με την εξοικονόμηση του κόστους διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων που δημιουργούνται άμεσα.

Η χρήση του συστήματος, το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε όλο τον κόσμο, αποτρέπει επίσης την ταφή των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, η οποία είναι μια καταστροφικά ρυπογόνος διαδικασία, δεδομένου ότι προκαλεί εκπομπές αερίου μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 84 φορές πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα.

Εκτός από όλα αυτά και παρόμοια με άλλα συστήματα κομποστοποίησης, το σύστημα παράγει υγρό λίπασμα που προορίζεται για τη λίπανση των φυτών – ένα οργανικό υποπροϊόν που μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε ξενοδοχείο σε ένα πιο πράσινο.

ΠΗΓΕΣ: https://www.homebiogas.com/, https://news.gtp.gr/

Διαφήμιση