Αρχική Περιβάλλον Χιλιάδες νέοι “πράσινοι” κάτοικοι της πρωτεύουσας δίνουν ζωή στις γειτονιές της

Χιλιάδες νέοι “πράσινοι” κάτοικοι της πρωτεύουσας δίνουν ζωή στις γειτονιές της

Σύνταξη: ecozen.gr

0
parko tsepis metaxourgeio 0.jpg
Διαφήμιση

Πάνω από 3.700 νεραντζιές, ακακίες, ιβίσκοι, ελιές, πλατάνια, μουριές, πικροδάφνες και πεύκα είναι οι νέοι “κάτοικοι” του δήμου Αθηναίων που προστέθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Οι 129 γειτονιές που θα χαίρονται το οξυγόνο και την ομορφιά των νέων δέντρων θα δουν και βελτίωση στο μικροκλίμα τους καθώς οι πράσινοι φίλοι θα προσφέρουν τη σκιά τους μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία στη περιοχή.

Εννέα μικρές “οάσεις” δροσιάς προσφέρουν περισσότερο χρώμα και ανάσες στα Σεπόλια, το Παγκράτι, τα Πατήσια, την Άνω Κυψέλη, τον Άγιο Αρτέμιο, τον Κεραμεικό, τα Κάτω Πετράλωνα, τον Νέο Κόσμο και τον Κολωνό. Τα λεγόμενα πάρκα «τσέπης» δημιουργούνται μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» με την πολύτιμη συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών.

δεντρα δημος Αθηναιων

«Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη με δέντρα και σκιά σε όλα τα διαθέσιμα σημεία, στο κέντρο και τις γειτονιές» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

«Στις πρώτες μας προτεραιότητες, ήταν να ενισχύσουμε το πράσινο σε αυτήν την πόλη που το έχει ανάγκη. Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά, η στρατηγική μας έχει αποδώσει καρπούς.

Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι στο κέντρο και τις 129 γειτονιές, αποκτούν χιλιάδες νέα δέντρα και σκιά, προσφέροντας περισσότερη δροσιά στους κατοίκους αυτής της πυκνοδομημένης πόλης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια, απελευθερώνοντας χώρους και προσθέτοντας πράσινο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για τους Αθηναίους και κάνοντας την πόλη μας βιώσιμη για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης.

δεντρα δημος Αθηναιων

Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία τόσο πυκνοδομημένη πόλη όπως είναι η Αθήνα, η δημοτική αρχή, δίνει έμφαση στη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και φυτών, από άκρη σε άκρη της πόλης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, συνολικά φυτεύτηκαν 3.733 δέντρα και περίπου 30.000 θάμνοι, προσθέτοντας πράσινο στις γειτονιές και περισσότερο οξυγόνο στην πόλη.

Και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το πράσινο ενισχύεται με δέντρα που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον της Αθήνας.

Λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του φαινομένου του καύσωνα τα τελευταία χρόνια, η ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, μειώνοντας τις υψηλές και αφόρητες θερμοκρασίες που επικρατούν.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Αθηναίων ενίσχυσαν φέτος τις φυτεύσεις, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με 1.700 νέα δέντρα και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, από τις αρχές του χρόνου (έως και τον Μάιο).

δεντρα δημος Αθηναιων

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής και πρασίνου, Χρήστος Τεντόμας αναφέρει: «Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εργάζονται εντατικά για να πετύχουν τον στόχο που έχει θέσει η δημοτική μας αρχή: Να ομορφύνουν τις γειτονιές με περισσότερα δέντρα, να προσφέρουν περισσότερο οξυγόνο στους Αθηναίους. Η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά».

Το πράσινο στην «καρδιά» όλων των παρεμβάσεων

Κάθε έργο που σχεδιάζεται ή εκτελείται αυτή την περίοδο στην πόλη έχει ως γνώμονα τη διατήρηση και ενίσχυση του πρασίνου.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου, κατά το οποίο 80 νέα μεγάλα δέντρα θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης.

Με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο, θα πραγματοποιηθούν τα έργα της “Γραμμής 4” του Μετρό στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσής τους, η Αθήνα -σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ανάπλαση Α.Ε. και το Αττικό Μετρό Α.Ε.- όχι μόνο δε θα χάσει ούτε ένα δέντρο, αλλά συνολικά θα αποκτήσει 2.700 νέα δέντρα, τα οποία προγραμματίζεται να φυτευτούν.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπηρεάζει την ανδρική γονιμότητα η νόσηση από κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΟι επιλογές μας από τον μπουφέ των ξενοδοχείων επιβαρύνουν το περιβάλλον