Αρχική Ενέργεια Χωρίς φυσικό αέριο από σήμερα η Γερμανία – Δραστικά μέτρα παίρνουν οι...

Χωρίς φυσικό αέριο από σήμερα η Γερμανία – Δραστικά μέτρα παίρνουν οι πόλεις

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Nord Stream
Διαφήμιση

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζονται ήδη πόλεις της Γερμανίας ενόψει ενός δύσκολου και αβέβαιου ενεργειακά χειμώνα. Ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες και τα χαμηλότερα εισοδήματα ετοιμάζουν ακόμα και σταθμούς θέρμανσης.

Από σήμερα η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται μέχρις ότου επισκευαστεί ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Επισήμως, ο αγωγός θα επανέλθει σε λειτουργία το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι, αναλόγως και των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, αυτό δεν θα γίνει και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα βυθιστεί απότομα σε ύφεση.

nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom

«Πολιτικός εφιάλτης»

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας». «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε στο σενάριο παροχής φυσικού αερίου με δελτίο λέγοντας ότι : «Ένα τέτοιο σενάριο πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα» και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

Επίσης, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία.

«Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας. Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

σταθμοι θερμανσης Γερμανία

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι πόλεις της Γερμανίας

Ενόψει της απειλής της έλλειψης φυσικού αερίου και των υψηλών τιμών ενέργειας, ο Σύνδεσμος Πόλεων και Δήμων φέρνει την ιδέα της δημιουργίας αιθουσών θέρμανσης. “Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς πόσο δραματική θα είναι η εξέλιξη, θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η παροχή σταθμών ή αιθουσών θέρμανσης, όπου ιδίως οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να διαμένουν ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός πολύ κρύου χειμώνα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gerd Landsberg στην εφημερίδα “Bild am Sonntag”.

Οι πρώτες πόλεις σχεδιάζουν ήδη τέτοιες αίθουσες. Στο Ludwigshafen (Ρηνανία-Παλατινάτο), για παράδειγμα, η αίθουσα Friedrich Ebert θα χρησιμεύσει ως κεντρικός σταθμός θέρμανσης.

“Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια έκτακτης ανάγκης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα”, δήλωσε η δήμαρχος Jutta Steinruck (59, SPD) στην εφημερίδα “Bild”.
Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το Neustadt, το Frankenthal και το Landau σχεδιάζουν επίσης θερμικούς σταθμούς, δηλαδή μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζεσταθούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι δήμοι ήδη απενεργοποιούν τα φανάρια ή τον κλιματισμό σε χώρους που δεν είναι απόλυτα αναγκαία και πολλά κλειστά κολυμβητήρια σχεδιάζεται να μην λειτουργήσουν αυτόν τον χειμώνα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πόλεων και Κοινοτήτων Markus Lewe δήλωσε στην εφημερίδα του ομίλου Funke Media Group: “Ακόμη και τώρα, όλοι πρέπει να εξοικονομήσουμε όσες κιλοβατώρες περισσότερες μπορούμε”.

Οι πόλεις δεν παραλείπουν ούτε έναν τομέα που μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες κιλοβατώρες όπως στον φωτισμό των δρόμων όπου τον μειώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην εξοικονόμηση ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια, στα κλιματιστικά με μικρότερο χρονικό διάστημα λειτουργίας και σωστή ρύθμιση των συστημάτων θέρμανσης.

Με πληροφορίες από : www.focus.de και www.ot.gr

Διαφήμιση