Αρχική Τεχνολογία Αλγόριθμος προβλέπει το έγκλημα μία εβδομάδα πριν συμβεί

Αλγόριθμος προβλέπει το έγκλημα μία εβδομάδα πριν συμβεί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Οι εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για την προγνωστική αστυνόμευση για την αποτροπή του εγκλήματος.

Ωστόσο, οι πρώτες προσπάθειες πρόβλεψης της εγκληματικότητας ήταν αμφιλεγόμενες, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τις συστημικές προκαταλήψεις στην επιβολή της αστυνομίας και την πολύπλοκη σχέση της με την εγκληματικότητα και την κοινωνία.

Επιστήμονες δεδομένων και κοινωνικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο που προβλέπει την εγκληματικότητα μαθαίνοντας μοτίβα στο χρόνο και τις γεωγραφικές τοποθεσίες από δημόσια δεδομένα σχετικά με βίαια και περιουσιακά εγκλήματα.

Το μοντέλο μπορεί να προβλέψει μελλοντικά εγκλήματα μία εβδομάδα νωρίτερα με ακρίβεια περίπου 90% και σε ακτίνα περίπου 1. 000 μέτρων.

“Αναφέρουμε μια προσέγγιση για την πρόβλεψη της εγκληματικότητας στις πόλεις σε επίπεδο μεμονωμένων γεγονότων, με ακρίβεια πρόβλεψης πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει επιτευχθεί στο παρελθόν”, γράφουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματά τους περιγράφονται λεπτομερώς σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Αστυνομία
(EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Πρόβλεψη εγκληματικότητας και μεροληψία αστυνομίας

Σε ένα ξεχωριστό μοντέλο, η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης την αντίδραση της αστυνομίας στην εγκληματικότητα αναλύοντας τον αριθμό των συλλήψεων μετά από περιστατικά και συγκρίνοντας τα ποσοστά αυτά μεταξύ γειτονιών με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό καθεστώς.

 Είδαν ότι η εγκληματικότητα στις πλουσιότερες περιοχές είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες συλλήψεις, ενώ οι συλλήψεις στις μειονεκτικές γειτονιές μειώθηκαν. Ωστόσο, η εγκληματικότητα στις φτωχές γειτονιές δεν οδήγησε σε περισσότερες συλλήψεις, γεγονός που υποδηλώνει μεροληψία στην αντίδραση της αστυνομίας και στην επιβολή της νομοθεσίας.

Το νέο μοντέλο απομονώνει το έγκλημα εξετάζοντας τις χρονικές και χωρικές συντεταγμένες διακριτών γεγονότων και ανιχνεύοντας μοτίβα για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων.

Χωρίζει την πόλη σε “χωρικούς κύκλους” με διάμετρο περίπου 1.000 μέτρων και προβλέπει την εγκληματικότητα σε αυτές τις περιοχές.

Τα προηγούμενα μοντέλα βασίζονταν περισσότερο στα παραδοσιακά σύνορα γειτονιάς ή πολιτικά όρια, τα οποία υπόκεινται σε μεροληψία.

Το μοντέλο απέδωσε εξίσου καλά με δεδομένα από επτά άλλες πόλεις των ΗΠΑ: Ατλάντα, Όστιν, Ντιτρόιτ, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Πόρτλαντ και Σαν Φρανσίσκο.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο επικεφαλής συγγραφέας Ishanu Chattopadhyay σημειώνει ότι η ακρίβεια του εργαλείου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την πολιτική επιβολής του νόμου.

Αντίθετα, θα πρέπει να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των αστικών πολιτικών και των στρατηγικών αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

“Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό δίδυμο των αστικών περιβαλλόντων. Αν το τροφοδοτήσετε με δεδομένα από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, θα σας πει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον”, είπε.

“Δεν είναι μαγικό, υπάρχουν περιορισμοί, αλλά το επικυρώσαμε και λειτουργεί πολύ καλά”, πρόσθεσε ο Chattopadhyay.

“Τώρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο προσομοίωσης για να δείτε τι θα συμβεί αν η εγκληματικότητα αυξηθεί σε μια περιοχή της πόλης ή αν αυξηθεί η επιβολή της νομοθεσίας σε μια άλλη περιοχή. Αν εφαρμόσετε όλες αυτές τις διαφορετικές μεταβλητές, μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσονται τα συστήματα ως αντίδραση”.

“Αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο που θέτουν τα ισχυρά εργαλεία πρόβλεψης στα χέρια των υπερβάλλοντος ζήλου κρατών στο όνομα της προστασίας των πολιτών”, καταλήγουν οι συγγραφείς, “αλλά εδώ αποδεικνύουμε την άνευ προηγουμένου ικανότητά τους να ελέγχουν τις προκαταλήψεις επιβολής και να καθιστούν τα κράτη υπόλογα με τρόπους αδιανόητους στο παρελθόν“.

 

ΠΗΓΕΣ: https://www.psychnewsdaily.com/ , https://phys.org/

Διαφήμιση