Αρχική Υγεία - Διατροφή Όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι

Όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι

Το NHS έχει ήδη εγκρίνει χάπια και ενέσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά αυτά τείνουν να βοηθούν μόνο τους ανθρώπους να μειώσουν το σωματικό λίπος.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ασκηση
Διαφήμιση

Το “χάπι άσκησης” φαίνεται να ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που περιέχει μια χημική ουσία που παράγεται μετά την άσκηση. Διαπίστωσαν ότι η χημική ουσία lac-phe μείωσε την κατανάλωση τροφής κατά 30 τοις εκατό σε παχύσαρκα ποντίκια.
Τα οφέλη της άσκησης για την καταστολή της όρεξης μπορούν να εξαργυρωθούν απλά με την κατάποση ενός χαπιού στο μέλλον.
Διότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μόριοκατά της πείνας, το οποίο φαίνεται ότι παράγεται από την έντονη γυμναστική.
Τα υπέρβαρα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η ένωση που καταστέλλει την πείνα, η οποία ονομάζεται lac-phe, έφαγαν 30% λιγότερο.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τρωκτικά να ζυγίζουν λιγότερο, να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και να μπορούν να ανεχθούν καλύτερα τη γλυκόζη κάτι που, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, είναιενδεικτικό της αντιστροφής του διαβήτη.

Ο Δρ Yong Xu, παιδίατρος στο Baylor College of Medicine στο Τέξας, δήλωσε ότι η μελέτη του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα χάπι καταπολέμησης του λίπους στο μέλλον.

Ηλικιωμένοι - Γηροκομείο

Χάπι για όσους δε μπορούν να ασκηθούν 

Ο ίδιος δήλωσε στο New Scientist:Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός χαπιού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την καταστολή της όρεξης ορισμένων ατόμων που δεν μπορούν εύκολα να ασκηθούν λόγω άλλων παθήσεων, γήρανσης ή προβλημάτων με τα οστά.

Μόλις καταθέσαμε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών όπως η παχυσαρκία“.

Οι συγγραφείς, στους οποίους συμμετέχει μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσαν ότι το μόριο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για περίπου το 25% των αποτελεσμάτων της άσκησης κατά της παχυσαρκίας. Η ανακάλυψη δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η ιδέα ενός χαπιού άσκησης.

Δεκάδες μελέτες έχουν διερευνήσει τα χημικά μυστικά του ιδρώτα. Κανένα όμως δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά, παρά τη ζήτηση.

Το NHS έχει ήδη εγκρίνει χάπια και ενέσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά αυτά τείνουν να βοηθούν μόνο τους ανθρώπους να μειώσουν το σωματικό λίπος.

Ταμιμητικά της άσκησης, όπως έχουν ονομαστεί τα χάπια του μέλλοντος, υπόσχονται επίσης την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση της άνοιας η αποδυνάμωση των οστών.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε περισσότερο πώς η lac-phe επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο η ικανότητά της να καταστέλλει την όρεξη.

Άλογο

Τα πειράματα

Για τη μελέτη του Nature, οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα πέντε ποντικών αφού έτρεξαν σε διάδρομο.
Τα επίπεδα του lac-phe αυξήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ένωση. Προκειμένου να διερευνηθούν τα αποτελέσματά της, έξι παχύσαρκα ποντίκια έλαβαν καθημερινές ενέσεις lac-phe για 10 ημέρες.
Σε άλλα έξι παχιά ποντίκια χορηγήθηκε ένεση αλατόνερου κατά την ίδια χρονική περίοδο, για να βεβαιωθούν ότι το ίδιο το μόριο είχε αποτέλεσμα.
Τα τρωκτικά που έλαβαν lac-phe έφαγαν τη μισή ποσότητα τροφής σε σχέση με την ομάδα ελέγχου 12 ώρες μετά την πρώτη ένεση.
Κατά τη διάρκεια των 10 ημερών, έφαγαν περίπου 30 τοις εκατό λιγότερο.

Μετά την όγδοη ημέρα, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε lac-phe είχαν χάσει 3 γραμμάρια σωματικού λίπους μια στατιστικά σημαντική μείωση, δεδομένου ότι το μέσο βάρος του ποντικιού είναι περίπου 20 γραμμάρια.

Αποτέλεσμα μόνο στα παχύσαρκα ποντίκια

Ο Δρ Jonathan Long, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε: “Σκεφτήκαμε, “Ουάου, όλες αυτές οι γραμμές στοιχείων υποδηλώνουν ότι η lac-phe πηγαίνει στον εγκέφαλο για να καταστείλει την ανάγκη σίτισης“. Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης το lac-phe σε άπαχα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία επίδραση στις διατροφικές τους συνήθειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι η χημική ουσία καταστέλλει το φαγητό μόνο σε παχύσαρκα ποντίκια, δήλωσαν οι ερευνητές. Η διαφορά εξακολουθεί να μελετάται από την ομάδα.

Τα πειράματα που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα lac-phe αυξάνονται επίσης στα άλογα κούρσας και στους ανθρώπους μετά την άσκηση.
Τριάντα έξι υγιείς ενήλικες κλήθηκαν να τρέξουν σε διάδρομο, πριν τους γίνει αιμοληψία. Άλλοι οκτώ άνδρες, ηλικίας 22 έως 30 ετών, έκαναν τις ίδιες εξετάσεις μετά από άρση βαρών και σπριντ.
Στα άλογα κούρσας έπαιρναν αίμα πριν και μετά από μια κούρσα.

Ποντίκι, πειραματόζωο

Αν και οι επιδράσεις του στην καταστολή της όρεξης δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι δεν θα είναι παρόμοιες με αυτές των ποντικών, πρότειναν οι ερευνητές.
Η παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο, ορισμένους τύπους καρκίνου και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περίπου το 26% των ανδρών και το 29% των γυναικών είναι παχύσαρκοι στην Αγγλία, από το 2020. Περίπου το 41,9% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι το ίδιο έτος.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση