Αρχική Υγεία - Διατροφή Οικογενειακός γιατρός από 1η Ιουλίου – Υποχρεωτική για όλους η εγγραφή

Οικογενειακός γιατρός από 1η Ιουλίου – Υποχρεωτική για όλους η εγγραφή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Γιατρός
Διαφήμιση

Από την 1η Ιουλίου ξεκινάνε οι εγγραφές για τους πολίτες στο νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Η εγγραφή θα γίνεται σταδιακά και είναι υποχρεωτική. Μάλιστα όσοι αμελήσουν να εγγραφούν στο νέο σύστημα θα υπάρξουν αυστηρές ποινές που θα αυξάνονται κάθε μήνα που μένουν εκτός.

Συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Μολνουπιραβίρη - φάρμακα - χάπια - υγεία
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya

Πρόσθετη συμμετοχή έως 20%

Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο των αντικινήτρων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023.

Οι εύλογες απορίες που προκύπτουν από τους πολίτες είναι οι εξής:

  • Εάν έχω οικογενειακό γιατρό και δεν ενταχθεί στη λίστα των οικογενειακών γιατρών τι κάνω;

Μπορείτε να επιλέξετε άλλον γιατρό που υπάρχει στη λίστα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορείτε να επισκεφθείτε άλλον γιατρό τον οποίο θα πληρώνετε για την επίσκεψη.

  • Εάν δεν μου συνταγογραφήσει τα φάρμακα ο οικογενειακός γιατρός θα επιβαρυνθώ με μεγαλύτερη συμμετοχή στο φαρμακείο;

«Όχι», υπό την προϋπόθεση ότι έχετε εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με το νόμο η ποινή επιβάρυνσης στα φάρμακα θα ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου.

  • Η αυξημένη συμμετοχή θα ισχύει και για άλλες ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες αν η συνταγογράφηση δεν είναι από τον οικογενειακό γιατρό ή από άλλης ειδικότητας γιατρό στον οποίο με παρέπεμψε;

Ναι, η πρόσθετη συμμετοχή 10% δεν αφορά μόνον τα φάρμακα αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις (όταν αυτές εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα), όπως και τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Γιατρός

Μάλιστα, η ποινή θα διπλασιαστεί (αγγίζοντας το 20%) από τις αρχές τους επόμενου έτους. Δε θα προκύπτει επιπλέον κόστος για όσους έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό, ανεξαρτήτως από το ποιος θα τους συνταγογραφεί τα φάρμακα ή θα τους παραπέμπει για εξετάσεις και νοσηλεία.

  • Αν δεν είμαι ευχαριστημένος με τον οικογενειακό γιατρό;

Μπορείτε να αλλάξετε οικογενειακό γιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινάει από την ημερομηνία εγγραφή σας στον συγκεκριμένο γιατρό.

Επιπλέον μετεγγραφή έχετε σε περίπτωση που αλλάξετε Διοικητική Περιφέρεια. Παράλληλα έχουν προβλεφθεί διαδικασίες όπου ο μπορείτε να αναφέρετε ότι δεχθήκατε πλημμελείς υπηρεσίες.

  • Θα υπάρχει προτεραιότητα για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ εάν είμαι εγγεγραμμένος;

Ναι. Όμως αυτό θα ξεκινήσει από το νέο έτος ώστε εντός του 2023 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

 

Διαφήμιση