Αρχική Περιβάλλον OHE: SOS για τους ωκεανούς που πεθαίνουν

OHE: SOS για τους ωκεανούς που πεθαίνουν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ωκεανός - Ψάρια - Κλίμα - Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

«Οι ωκεανοί έσωσαν τη ζωή του πλανήτη, είναι ώρα να τους ανταποδώσουμε την χάρη». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, που διοργανώνεται σε Πορτογαλία και Κένυα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την Δευτέρα έκκληση σε κυβερνήσεις και εταιρείες να συμμετάσχουν στη μάχη για τη διάσωση των ωκεανών που πεθαίνουν, δεσμεύοντας περισσότερα κεφάλαια ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για τη διαχείρισή τους.

Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα αξιολογήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή μιας κατευθυντήριας οδηγίας για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

ωκεανός - ωκεανό - ήπειροι
Εικόνα: UNPSLASH/Marek Okon

Είναι στα χέρια των νέων να προστατεύσουν τον πλανήτη και ιδιαίτερα τους ωκεανούς». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Φόρουμ Νεολαίας και Καινοτομίας στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία.

Η εμφάνιση του ηθοποιού του Game of Thrones Jason Momoa στην παραλία είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τη νεότερη γενιά σε θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

«Συγνώμη» ζήτησε ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ακολουθώντας απλώς τα λόγια του Πορτογάλου Προέδρου για να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της γενιάς μου στη γενιά σας για την κατάσταση των ωκεανών, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή».

«Δυστυχώς θεωρήσαμε τους ωκεανούς δεδομένους και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτό που θα αποκαλούσα ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ωκεανούς» δήλωσε ο Γκουτέρες. «Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία».

Ο Γκουτέρες δήλωσε πως χρειάζονται συμβιωτικά επιχειρηματικά μοντέλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ωκεανούς να παράγουν περισσότερα τρόφιμα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

«Αυτό σημαίνει νέα επίπεδα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης» τόνισε.

Ωκεανός

Οι ωκεανοί καλύπτουν περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, παράγουν το 50% του οξυγόνου και απορροφούν το 25% των εκπομπών άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ και τους καθιστά περισσότερο όξινους, δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια

«Χωρίς αποφασιστική δράση, μέχρι το 2050 το βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό όλων των ψαριών που ζουν σ’ αυτούς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Πρόσκληση και στη Ρωσία για συμμετοχή

Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί χιλιάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρήσεις, επιστήμονες και ΜΚΟ, μεταξύ των άλλων και από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία προκαλεί σημαντικό μέρος της μόλυνσης των ωκεανών και της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa. «Πιστεύω ότι αυτοί που συμβάλλουν στα προβλήματα, πρέπει να συμβάλλουν και στις λύσεις. Άρα, δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να τους αποκλείουμε από τις συναντήσεις όπου ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις χώρες να αλλάξουν συμπεριφορά.»

Σκουπίδια - Ωκεανός - Ψάρια - Κλίμα - Κλιματική αλλαγή

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους της συλλογικής μας ασφάλειας» σημείωσε ο Α. Γκουτέρες. «Οι συγκρούσεις για το νερό είναι πίσω από πολέμους σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Άρα όταν πολεμάμε την κλιματική αλλαγή, όταν υπερασπιζόμαστε την πράσινη οικονομία, υπερασπιζόμαστε τη συλλογική ασφάλεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σήμερα έργα ειρήνης.»

Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν στο πρόβλημα, ελάχιστοι συμφωνούν στις λύσεις. Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς δεν είναι δεσμευτικές.

Διαφήμιση