Αρχική COVID-19 Το νέο κύμα του κορωνοϊού – Οι γενετικές αλλαγές του και οι...

Το νέο κύμα του κορωνοϊού – Οι γενετικές αλλαγές του και οι κίνδυνοι

0
Θεοδωρίδου: Eντατικοποίηση εμβολιασμών λόγω παραλλαγής Όμικρον
Διαφήμιση

Του Γιώργου Ατσαλάκη

Τα πρόσφατα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν την τελευταία πρόβλεψη  μας την 3/5/22 στην οποία είχαμε προβλέψει την εμφάνιση νέου κύματος στη χώρα μας, μόλις εμφανιστούν  οι υποκατηγορίες  ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.

Κύριο χαρακτηριστικό της πανδημίας είναι τα επαναλαμβανόμενα κύματα τα οποία οδηγούνται από την εμφάνιση νέας γενιάς μεταλλάξεων με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα. Η προσαρμοστικότητα περιλαμβάνει κάθε χαρακτηριστικό που επηρεάζει την γενετική  ανάπτυξη του ιού, όπως

  • ο δείκτης  αναπαραγωγής
  • η ικανότητα να παρακάμπτει την ανοσία
  • ο χρόνος αναπαραγωγής

Ο γρήγορος εντοπισμός αυτών των χαρακτηριστικών και η ακριβή πρόβλεψη της δυναμικής τους, είναι υψηλής σημασία για την εξέλιξη κάθε μετάλλαξης.  

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την προέλευση της Όμικρον

Οι επιστήμονες αναλύοντας τις μεταλλάξεις κάθε γενιάς που επικρατεί, προσπαθούν να εντοπίσουν γενετικούς παράγοντες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του γονότυπου τους με το περιβάλλον. Αυτό βοηθάει για  να κατανοηθεί η βιολογία της μεταδοτικότητας και της παθογένειας και να προβλεφθεί ο γονότυπος νέων γενιών  του ιού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα κύματα της πανδημίας.

Ήδη έχουν συμβεί αρκετές γενετικές αλλαγές του ιού, όπως

  • μεταλλάξεις με αυξημένο ιικό φορτίο
  • μεταλλάξεις με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα
  • μεταλλάξεις με παράκαμψη  των αντισωμάτων κλπ

Οι μεταλλάξεις κάθε γενιάς κατακερματίζονται σε υποκατηγορίες με μικρές διαφορές στην   προσαρμοστικότητα, έως ότου όλες μαζί εκτοπιστούν από μια πιο προσαρμοστική μετάλλαξη. 

Εξαιρετική προσαρμοστικότητα της Όμικρον

Τελευταία έρευνα σε δείγμα 7,5 εκ. δεδομένων σε «μεγάλα δεδομένα» (big data) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα, και υπολογίζεται περίπου 9 φορές  μεγαλύτερη, σε σχέση με την Α. Η έρευνα έδειξε ότι η παράκαμψη της ανοσίας είναι αυτή που δίνει την δύναμη της προσαρμοστικότητας των υποκατηγοριών της μετάλλαξης Όμικρον.

  • Η υπομετάλλαξη ΒΑ.2.12.1 παρακάμπτει την ανοσία σχεδόν 2 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2 ακόμα και την αναμνηστική δόση.
  • Οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 παρακάμπτουν την ανοσία πάνω από 4 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2. Η τελευταία ενημέρωση του CDC δείχνει ότι έχουμε το 35% των νέων περιπτώσεων που αντιστοιχούν στις παραλλαγές BA.4, ΒΑ.5, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή από οποιαδήποτε άλλη από την έναρξη της πανδημίας και το 56% από την BA.2.12.1.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι υποκατηγορίες της Όμικρον δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα και επηρεάζουν περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες. Νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 είναι πιο λοιμογόνες από την ΒΑ.2.

Μεγαλύτερος ο αριθμός όσων υποφέρουν από Long Covid

Τα συμπτώματα μετά την νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει 50-70% λιγότερο Long Covid με την Όμικρον σε σύγκριση με την Δέλτα. Αλλά επειδή ο αριθμός των λοιμώξεων με το Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της είναι σημαντικά υψηλότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο κύμα, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, ο κίνδυνος εμφάνισης σε απόλυτους αριθμούς του Long Covid ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος. 

Κορονοϊός - άνθρωποι - μάσκες - δρόμος - Όμικρον
Εικόνα: UNSPLASH/Matteo Jorjoson

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Όμικρον είναι οι επαναμολύνσεις. Πριν την Όμικρον οι επαναμολύνσεις ήταν κάτω από το 1%. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι σημαντικά αυξημένος λόγω των νέων μεταλλάξεων ακίδας στις οποίες εκτιθέμεθα. Το BA.2.12.1 παρουσίασε τη μετάλλαξη L452Q και το BA.4, ΒΑ.5 πρόσθεσε 2 άλλες βασικές μεταλλάξεις.

Πρόσφατη έρευνα δίνει για αυτούς που ξανά-νοσούν, διπλάσια πιθανότητα απώλειας ζωής και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Στη χώρα μας υπάρχει αρκετά ισχυρό «τοίχος ανοσίας» καθόσον περίπου το 30% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, το 71% είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις το 74% με μία δόση και το 55% με την αναμνηστική. Όμως περίπου το 25% δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει ευάλωτο. Οι εμβολιασμοί επιφέρουν προστασία και αποφυγή της βαριάς νόσησης. Παρόλα αυτά το νέο κύμα έχει εμφανιστεί και αναπτύσσεται με τον κινητό μέσο των 7 ημερών των κρουσμάτων τις τελευταίες 3 εβδομάδες να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 

Σημαντικός ο καθαρισμός του αέρα στους κλειστούς χώρους

Είναι πλέον γνωστό ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αέρα και κυρίως στους μη αεριζόμενους χώρους. Οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες και τα μπαρ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς οι θαμώνες έρχονται πολύ κοντά χωρίς μάσκα. Αλλά και άλλες δραστηριότητες όπου συναθροίζονται άτομα χωρίς μάσκα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι ο καθαρισμός του αέρα σε ένα εστιατόριο  μπορεί να μειώσει την μετάδοση του ιού από το 28,9% στο 3,4% των θαμώνων, δηλαδή μειώνει 8,5 φορές το ποσοστό μεταδοτικότητας.  

Η μη ύπαρξη, υπερφορτωμένων νοσοκομείων δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Πολλά δεδομένα συνηγορούν ότι θα εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή του ιού, είτε πιο μεταδοτική είτε με μεγαλύτερη νοσηρότητα. Όσοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή χωρίς την αναμνηστική δόση είναι ευάλωτοι.

Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς συνωστισμούς, η τήρηση αποστάσεων και ο εξαερισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.

Γιώργος Ατσαλάκης

Γιώργος Ατσαλάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Διαφήμιση