Αρχική Περιβάλλον Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι “ψιθυρίζουν” διαφορετικά όταν νοσούν

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι “ψιθυρίζουν” διαφορετικά όταν νοσούν

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο ώστε να αναγνωρίζουν τις λεπτές ακουστικές διαφορές μεταξύ ενός υγιούς, ζωντανού υφάλου και μιας υποβαθμισμένης περιοχής κοραλλιών μια ακουστική αντίθεση τόσο αμυδρή που μπορεί να είναι αδύνατο να τη διακρίνει ο άνθρωπος.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κοραλλιογενής ύφαλος - ψάρια
Εικόνα: UNSPLASH/David Clode
Διαφήμιση

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παράγουν έναν κρυφό ήχο κάτω από το νερό, και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να τους σώσουμε, λένε οι επιστήμονες.
Τείνουμε να συνδέουμε τους υγιείς κοραλλιογενείς υφάλους με την οπτική τους μεγαλοπρέπεια: τη ζωντανή ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων που κατοικούν σε αυτά τα όμορφα υποβρύχια οικοσυστήματα.
Αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά θορυβώδεις χώροι. Αν έχετε κάνει ποτέ ψαροντούφεκο σε περιβάλλον κοραλλιογενών υφάλων, θα γνωρίζετε τους χαρακτηριστικούς ήχους που κάνουν διάφορα θαλάσσια πλάσματα κάτω από το νερό, όπως οι γαρίδες και τα ψάρια που τρέφονται.
Αυτός ο θόρυβος του φόντουσχεδόν σαν το σφύριγμα του ραδιοφωνικού στατικού σήματοςείναι ένα τόσο μοναδικό χαρακτηριστικό του ηχοτοπίου των κοραλλιογενών υφάλων, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε την υγεία αυτών των απειλούμενων θαλάσσιων οικοτόπων.

Κοραλλιογενής

Διάγνωση της υγείας τους από ηχογραφήσεις

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο ώστε να αναγνωρίζουν τις λεπτές ακουστικές διαφορές μεταξύ ενός υγιούς, ζωντανού υφάλου και μιας υποβαθμισμένης περιοχής κοραλλιών μια ακουστική αντίθεση τόσο αμυδρή που μπορεί να είναι αδύνατο να τη διακρίνει ο άνθρωπος.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να εντοπίσει την υγεία των υφάλων από ηχογραφήσεις με ακρίβεια 92%.

Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη, λέει ο συν-συγγραφέας και θαλάσσιος βιολόγος Timothy Lamont από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σύγκριση με άλλες ενεργοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες για την παρακολούθηση της υγείας των υφάλων με την επίσκεψη δυτών σε υφάλους για την οπτική αξιολόγηση της κάλυψης των κοραλλιών ή με τη χειροκίνητη ακρόαση των καταγραφών των υφάλων ο νέος αυτός τρόπος συλλογής πληροφοριών θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένας υπολογιστής μπορεί να εντοπίσει μοτίβα που δεν είναι ανιχνεύσιμα από το ανθρώπινο αυτί, λέει ο θαλάσσιος βιολόγος Ben Williams από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να μας πει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς τα πάει ο ύφαλος“.

κοράλλι

Η έρευνα

Για να καταγράψουν την ακουστική των κοραλλιών, ο Williams και οι συνεργάτες του έκαναν ηχογραφήσεις σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στο αρχιπέλαγος Spermonde, που βρίσκεται στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών του Sulawesi στην Ινδονησία και αποτελεί την έδρα του προγράμματος Mars Coral Reef Restoration.

Οι ηχογραφήσεις περιλάμβαναν τέσσερις διαφορετικούς τύπους υφαλοφόρων οικοτόπων υγιείς, υποβαθμισμένους, ώριμους αποκαταστημένους και πρόσφατα αποκαταστημένους καθένας από τους οποίους παρουσίαζε διαφορετική ποσότητα κοραλλιογενούς κάλυψης και, στη συνέχεια, παρήγαγε διαφορετικό χαρακτήρα θορύβου από υδρόβια πλάσματα που ζουν και τρέφονται στην περιοχή.

Προηγουμένως βασιστήκαμε στη χειροκίνητη ακρόαση και σχολιασμό αυτών των ηχογραφήσεων για να κάνουμε αξιόπιστες συγκρίσεις, εξηγεί ο Williams σε ένα νήμα στο Twitter.

κοραλλιογενής ύφαλος

Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ αργή διαδικασία και το μέγεθος των βάσεων δεδομένων για το θαλάσσιο ηχοτοπίο αυξάνεται κατακόρυφα, δεδομένης της χρήσης καταγραφικών συσκευών χαμηλού κόστους“.

Για να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, η ομάδα έφτιαξε ένα πρόγραμμα που εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ των καταγραφών ήχων που εκπέμπουν τα κοράλλια. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να εντοπίσει την υγεία των υφάλων από ηχογραφήσεις με ακρίβεια 92%.

Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη, λέει ο συν-συγγραφέας και θαλάσσιος βιολόγος Timothy Lamont από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τη σωτηρία των κοραλλιών

Σε πολλές περιπτώσεις είναι ευκολότερο και φθηνότερο να τοποθετηθεί ένα υποβρύχιο υδρόφωνο σε έναν ύφαλο και να παραμείνει εκεί από το να επισκέπτονται επανειλημμένα ειδικοί δύτες τον ύφαλο για να τον ερευνήσουν ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές“.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του αλγορίθμου εξαρτώνται από έναν συνδυασμό παραγόντων υποβρύχιου ηχοτοπίου, όπως η αφθονία και η ποικιλομορφία των φωνητικών εκφράσεων των ψαριών, οι ήχοι που παράγονται από ασπόνδυλα, ακόμη και οι αχνές φωνές που πιστεύεται ότι παράγονται από φύκια, μαζί με τη συμβολή αβιοτικών πηγών (όπως οι λεπτές διαφορές στον τρόπο που ακούγονται τα κύματα και ο άνεμος σε διαφορετικά είδη κοραλλιογενών ενδιαιτημάτων).

κοραλλιογενείς ύφαλοι

Ενώ το ανθρώπινο αυτί μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίσει εύκολα τέτοιους αμυδρούς και κρυμμένους ήχους, τα μηχανήματα μπορούν να ανιχνεύσουν τις διαφορές αξιόπιστα καλά, όπως φαίνεται, αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μέθοδος μπορεί ακόμη να βελτιωθεί περαιτέρω, με μεγαλύτερη δειγματοληψία ήχου στο μέλλον που αναμένεται να προσφέρειμια πιο λεπτή προσέγγιση για την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης.

Δυστυχώς, ο χρόνος είναι ένα αγαθό που τα κοράλλια του κόσμου ξεμένουν γρήγορα. Θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα αν θέλουμε να τα σώσουμε.

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com

Διαφήμιση