Αρχική Ελλάδα «Η Τουρκία θα πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις αν θέσει θέμα νησιών στο...

«Η Τουρκία θα πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις αν θέσει θέμα νησιών στο ΝΑΤΟ»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μητσοτακης
Διαφήμιση

Οι δρόμοι που μπορεί να επιλέξει η Τουρκία είναι δύο σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και ανάλογα με την επιλογή της γείτονος θα κριθεί και η θέση της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Δείτε live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, αλλά και στο υπό εξέταση αίτημα της Γεωργίας. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη στέλνει στον ουκρανικό λαό ένα μήνυμα αισιοδοξίας, στη μάχη που δίνει για επιβίωση.

Αναφερόμενος στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι επανέλαβε ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην οικογένεια της Ευρώπης.

Για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης.

«Η κλιμάκωση απομακρύνει την Τουρκία από την ευρωπαϊκή οικογένεια»

“Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι : “Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα” .

Διαβάστε επίσης:  Υποκλοπές: Πράσινο φως από Μητσοτάκη για εξεταστική

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις” τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας και πρόσθεσε “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της ΕΕ”.

Επίθεση από Άγκυρα

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και η ομόφωνη στήριξη από την Ε.Ε. προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επανέφερε το ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών.

“Είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπτά φορές πάνω οι εκπομπές CO2 από τη μεταφορά τροφίμων
Επόμενο άρθροΤέσσερις μήνες πολέμου και η Ουκρανία χάνει εδάφη