Τέσσερις μήνες πολέμου και η Ουκρανία χάνει εδάφη

    Σύνταξη: ecozen.gr

    0
    Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία
    Διαφήμιση

    Τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι μάχες μαίνονται με το σκληρότερο μέτωπο στο Ντονμπάς.

    Η Ουκρανία δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν «καταλάβει πλήρως» περιοχή νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, και η Μόσχα υποστήριξε ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή.

    Η απώλεια του Χίρσκε και αρκετών άλλων οικισμών γύρω από αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το Λισιτσάνκ, η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, να αποκλειστεί από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν.

    ukraine war
    ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

    «Δυστυχώς, από σήμερα…ολόκληρη η περιοχή Χίρσκε είναι κατεχόμενη», δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών του Χίρσκε, ο Ολέξιι Μπαμπτσένκο, σε δήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Υπάρχουν κάποιες ασήμαντες, τοπικές μάχες που συνεχίζονται στα περίχωρα, αλλά ο εχθρός έχει μπει».

    «Υπάρχει μια κόκκινη σημαία που κυματίζει στη δημοτική διοίκηση (στο Χίρσκε)», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 80 ξένους μαχητές, στο Χίρσκε. Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει από άλλη πηγή την αναφορά αυτή.

    Χαμένη η μάχη και στο Σεβεροντονέτσκ

    Σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ.

    Εκεί η μάχη έχει χαθεί για τους Ουκρανούς και σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Σέρχι Χαϊντάι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις “θα πρέπει να αποχωρήσουν” και από τα περίχωρα της πόλης.

    “Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα”, δήλωσε ο κυβερνήτης. Ωστόσο, δε εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν άμεσα ή το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Σεβεροντονέτσκ.

    1000 (2)
    (AP Photo/Felipe Dana)

    Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του του Telegram πάντως, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ήταν μια δική του εκτίμηση άλλα προφανώς εντολή από το Κίεβο, που ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη ανακοινώσεις. “Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή”, ανέφερε στην ανάρτηση.

    Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ ”έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια” λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. ”Όλες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτών θα πρέπει να κατεδαφιστούν”, πρόσθεσε.

     

     

     

     

     

    Διαφήμιση