Αρχική Υγεία - Διατροφή Ακούστε ABBA και Bee Gees για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας

Ακούστε ABBA και Bee Gees για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mamma mia
Διαφήμιση

Η αγάπη για την “groove” μουσική όπως οι ABBA ή οι Bee Gees δεν εντοπίζεται μόνο στην καρδιά αλλά και στο μυαλό. Ποιος δεν έχει ξεσηκωθεί με το που ακούει το Stayin’ Alive των Bee Gees ή το Mamma Mia των ΑΒΒΑ, δεν άρχισε να τραγουδάει ή και να χορεύει στο ρυθμό τους; 

Αν η απάντησή σας είναι “όχι εγώ” ξανασκεφτείτε το. Μια μελέτη επιστημόνων στην Ιαπωνία έδειξε ότι όταν ακούτε “groove” μουσική και ιδιαίτερα αν χορεύεται στο ρυθμό της ενισχύεται η απόδοση του εγκεφάλου σας.

pexels cottonbro dance
pexels cottonbro

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Tsukuba στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι τα τραγούδια με groove ρυθμό ενισχύουν τηνεκτελεστική λειτουργίατου ακροατή.

Τι είναι όμως η εκτελεστική λειτουργία; Η εκτελεστική λειτουργία είναι ένα σύνολο νοητικών δεξιοτήτων που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε, να εστιάζουμε την προσοχή μας, να θυμόμαστε και να κάνουμε πολλαπλές εργασίες.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε συμμετέχοντες που ήταν εξοικειωμένοι με τη μουσική groove ή είχαν καλό ρυθμό.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hideaki Soya.

Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός των αυλακώσεων ενίσχυσε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στον αριστερό ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό μόνο στους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε έντονη αίσθηση αυλακώσεων και την αίσθηση ότι είχαν καθαρό μυαλό“.

Ντοπάρει τον εγκέφαλο

Τόσο η μουσική όσο και η σωματική άσκηση, όπως ο χορός, είναι γνωστό ότι προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης διεγείροντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από την Andrea Weinstein, η αερόβια γυμναστική μπορεί επίσης να ενισχύσει την εκτελεστική λειτουργία, οπότε η ομάδα του καθηγητή Soya αποφάσισε να διερευνήσει αν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκληθεί από τη μουσική.

Για να το κάνουν αυτό, πραγματοποίησαν απεικόνιση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στη μελέτη, ενώ ολοκλήρωναν μια εργασία αντιστοίχισης χρωμάτων και λέξεων.

pinakas mousiki
Πίνακας που δείχνει τη συσχέτιση της απόδοσης της εργασίας και των ψυχολογικών μεταβλητών. Ένας αρνητικός συντελεστής υποδηλώνει ότι ο συμμετέχων είχε καλύτερες επιδόσεις μετά την ακρόαση μουσικής groove, ενώ ένας θετικός συντελεστής υποδηλώνει ότι ο συμμετέχων είχε καλύτερες επιδόσεις μετά την ακρόαση λευκού θορύβου

Οι 58 συμμετέχοντες έκαναν την ίδια εργασία πριν και μετά την ακρόαση τριών λεπτών groove μουσικής ή λευκού θορύβου.

Δημιούργησαν ένα κομμάτι groove στο Garage Band για να το χρησιμοποιήσουν στη μελέτη, με ρυθμό 120 bpm ένακατάλληλο τέμπο για την πρόκληση groove με drum beats.

Ακολούθησε το ρυθμό για καλύτερα αποτελέσματα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με την υποκειμενική εμπειρία των συμμετεχόντων κατά την ακρόαση της μουσικής groove, για να διαπιστώσουν αν τα αποτελέσματα συνδέονται με το μουσικό γούστο.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αναγωνίζονται να συγχρονιστούν με το ρυθμόή αναισθάνονται ότι το σώμα τους συντονίζεται με το ρυθμό.

pexels dance

Διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες ότι ο ρυθμός του groove αύξησε την εκτελεστική λειτουργία στους συμμετέχοντες που ένιωθανμεγαλύτερη αίσθηση grooveή ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση μετά την ακρόαση.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι μελωδίες ενισχύουν την εγκεφαλική ισχύ μόνο όσων έχουν αυξημένη ψυχολογική ανταπόκριση στη μουσική, δήλωσαν οι ερευνητές

Ο καθηγητής Soya δήλωσε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ατομικές διαφορές στις ψυχολογικές αντιδράσεις στη μουσική groove διαμορφώνουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στην εκτελεστική λειτουργία.

Ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του ρυθμού των αυλάκων στην ανθρώπινη γνωστική απόδοση μπορεί να επηρεάζονται από την εξοικείωση ή την ικανότητα επεξεργασίας του ρυθμού“.

Οι στρατηγικές για την ενίσχυση της εκτελεστικής λειτουργίας έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, από την πρόληψη της άνοιας στους ηλικιωμένους έως τη βοήθεια των εργαζομένων να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην εργασία.

Είναι γνωστό ότι η μουσική με έντονο ρυθμό βελτιώνει την απόδοση της βάδισης στη νόσο του Πάρκινσον μειώνοντας τις γνωστικές απαιτήσεις του συγχρονισμού με το ρυθμό και προάγοντας την κίνηση.

Αν μετά από όλα αυτά οι επιστήμονες δε σας έπεισαν να αλλάξετε τις μουσικές σας προτιμήσεις, δείτε το σαν θεραπεία και ακούστε μία φορά την ημέρα ένα groove τραγούδι για το καλό του εγκεφάλου σας.

ΠΗΓΕΣ: Dailymail, Scientific Reports 

Διαφήμιση