Αρχική Υγεία - Διατροφή Wearable παρακολουθεί το σάκχαρο και βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών

Wearable παρακολουθεί το σάκχαρο και βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών

Η συσκευή μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης, αλκοόλ και γαλακτικού στον οργανισμό του ανθρώπου και εφαρμόζεται ανώδυνα στο δέρμα χάρη σε ένα επίθεμα μικροσκοπικών βελονών που μοιάζει με Velcro.
Αυτές οι βελόνες λαμβάνουν μετρήσεις από το υγρό κάτω από το δέρμα και στέλνουν τα δεδομένα ασύρματα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μετρηση σακχαρου
Διαφήμιση

Ένα νέο gadget που στερεώνεται στο χέρι σας μπορεί να μετρήσει το σάκχαρο στο αίμα, τη μυϊκή κόπωση όταν είστε στο γυμναστήριο και τα επίπεδα αλκοόλ όταν τα πίνετε στο μπαρ.

Το gadget που δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια, μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τρεις μετρήσεις υγείας είτε χωριστά είτε ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο. Το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τρεις μάρκες πόκερ στοιβαγμένων μαζί, εφαρμόζεται στο δέρμα ανώδυνα μέσω ενός πατς με μικροσκοπικές βελόνες που μοιάζει με Velcro.

Αυτές οι βελόνες λαμβάνουν μετρήσεις από το υγρό κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια στέλνουν τα δεδομένα ασύρματα σε μια εφαρμογή smartphone.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βγει η συσκευή στο εμπόριο καθώς θα μπορούσε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία υγείας για τους ασθενείς με διαβήτη στην καθημερινή ζωή.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) περιγράφουν τη συσκευή τους σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο Nature Biomedical Engineering.

Η συσκευή

Είναι σαν ένα πλήρες εργαστήριο στο δέρμα, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Joseph Wang, καθηγητής νανομηχανικής στο UC San Diego.

μετρητης σακχαρου

Είναι σε θέση να μετρά συνεχώς πολλαπλούς βιοδείκτες ταυτόχρονα, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την υγεία και την ευεξία τους καθώς εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες

Οι περισσότερες εμπορικές συσκευές παρακολούθησης υγείας, όπως οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης για ασθενείς με διαβήτη, μετρούν μόνο ένα σήμα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι παραλείπει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένειά τους πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, η παρακολούθηση των επιπέδων αλκοόλ είναι επίσης χρήσιμη, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης.

Η γνώση και των δύο επιπέδων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να αποφύγουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την κατανάλωση ενός ποτού.

Ο συνδυασμός πληροφοριών σχετικά με το γαλακτικό βιοδείκτης για την κόπωση των μυών, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι επίσης χρήσιμος επειδή η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη γλυκόζη.

“Με το wearable μας, οι άνθρωποι μπορούν να δουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των αυξήσεων ή των μειώσεων των επιπέδων της γλυκόζης τους με τη διατροφή, την άσκηση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Farshad Tehrani στο UCSD. “Αυτό θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους“΄.

μετρητης σακχαρου3

Πώς λειτουργεί

Το επίθεμα της συσκευής από 25 μικροσκοπικές βελόνες, ή μικροβελόνες, έχει πλάτος περίπου το ένα πέμπτο μιας ανθρώπινης τρίχας. Η τοποθέτησή τους στο χέρι ενός ατόμου δεν προκαλεί πόνο, λένε οι ερευνητές, καθώς οι μικροβελόνες μόλις που διαπερνούν την επιφάνεια του δέρματος.

Διαφορετικά ένζυμα στις άκρες των μικροβελόνων αντιδρούν με το γαλακτικό, τη γλυκόζη και την αλκοόλη που βρίσκονται στο διάμεσο υγρό το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα κάτω από το δέρμα.

Αυτές οι αντιδράσεις δημιουργούν μικρά ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία αναλύονται από ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μεταδίδονται ασύρματα στην εφαρμογή smartphone.

Το wearable δοκιμάστηκε σε πέντε εθελοντές, οι οποίοι φόρεσαν τη συσκευή στο άνω μέρος του βραχίονα τους, ενώ γυμνάζονταν, έτρωγαν ένα γεύμα και έπιναν ένα ποτήρι κρασί.
Χρησιμοποιήθηκε για τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης των εθελοντών ταυτόχρονα με τα επίπεδα αλκοόλ ή γαλακτικού οξέος.

Οι μετρήσεις γλυκόζης, αλκοόλ και γαλακτικού οξέος που λήφθηκαν από τη συσκευή αντιστοιχούσαν σε μεγάλο βαθμό στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με ένα εμπορικό όργανο μέτρησης γλυκόζης αίματος και ένα αλκοολόμετρο, καθώς και στις μετρήσεις γαλακτικού οξέος αίματος που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο.

μετρητης σακχαρου2

Μελλοντική αύξηση των μετρήσεων

Σύμφωνα με την ομάδα, η κάθε συσκευή είναι μίας χρήσης, οπότε οι πελάτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αγοράζουν μαζικά και να το αποθηκεύουν όταν χρειάζεται, όταν θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Η συσκευή συνδέεται με μια επαναχρησιμοποιήσιμη ηλεκτρονική θήκη που φιλοξενεί την μπαταρία, τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, τον ασύρματο πομπό και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Αυτό επιτρέπει την επαναφόρτιση της συσκευής σε οποιοδήποτε μαξιλάρι ασύρματης φόρτισης που χρησιμοποιείται για τηλέφωνα και έξυπνα ρολόγια.

Οι ερευνητές έχουν συνιδρύσει μια νεοσύστατη εταιρεία με την ονομασία AquilX για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας με σκοπό την εμπορική αξιοποίησή της.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη δοκιμή και τη βελτίωση του χρόνου που μπορεί να διαρκέσει το έμπλαστρο με μικροβελόνες πριν αντικατασταθεί. Η εταιρεία είναι επίσης ενθουσιασμένη με τη δυνατότητα προσθήκης περισσότερων αισθητήρων στη συσκευή για την παρακολούθηση των επιπέδων φαρμάκων των ασθενών και άλλων σημάτων υγείας.

ΠΗΓΗ: DAILYMAIL

Διαφήμιση