Αρχική Περιβάλλον Τα δέντρα που σε κοιτούν επίμονα

Τα δέντρα που σε κοιτούν επίμονα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
aspen eyes
Διαφήμιση

Aspen tree ή λεύκα ή τα μάτια του δάσους. Έτσι είναι γνωστό το δέντρο με τα τεράστια μάτια στον κορμό του που έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες ανά τον κόσμο.

Τα μάτια της λεύκας, όπως και άλλα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά που συναντάμε στη φύση, είναι αρκετά ενδιαφέροντα και τείνουν να εξάπτουν τη φαντασία. Τα μάτια της λεύκας έχουν την κενή, μυστηριώδη όψη του αρχαίου αιγυπτιακού ματιού του Ρα ή του συμβόλου του ματιού της Πρόνοιας που βρίσκεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου των ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει τόσες πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Από παλιά η λεύκα ήταν το δέντρο των ηρώων, που οι κορώνες τους φτιαγμένες με τα φύλλα της, τους έδιναν τη δύναμη όχι μόνο να επισκέπτονται τον Κάτω Κόσμο, αλλά και να επιστρέφουν από αυτόν με ασφάλεια.

aspen eyes2

Οι κορώνες από λεύκες που τοποθετούσαν οι άνθρωποι σε αρχαίους ταφικούς τύμβους μπορεί να ήταν για να επιτρέψουν στα πνεύματα των νεκρών να επιστρέψουν και να ξαναγεννηθούν.

Η ελληνική Ασπίς

Το ελληνικό όνομα της λεύκας είναι Ασπίς, δηλαδή ασπίδα και για τους Κέλτες το ελαφρύ ξύλο της ήταν όντως αγαπητό για την κατασκευή ασπίδων. Αυτές οι ασπίδες ήταν κάτι περισσότερο από απλά φυσικά εμπόδια μεταξύ πολεμιστή και εχθρού.

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν μαγικές ιδιότητες για να προστατεύουν τον κάτοχο τους από ψυχικές και σωματικές βλάβες. Ο προστατευτικός χαρακτήρας τουδέντρου ασπίδαςεπεκτάθηκε και στον γενικό πληθυσμό.

Όπως και η νεραντζιά, ήταν μια δημοφιλής επιλογή δέντρου για να φυτευτεί κοντά σε μια κατοικία. Λέγεται επίσης ότι οι λεύκες ήταν σε θέση να προστατεύουν θαμμένους θησαυρούς.

Η λατινική ονομασία της λεύκας είναι Populus tremula, η τρεμάμενη λεύκα. Η λεύκα έχει χαρακτηριστικά στρογγυλά φύλλα με κυματιστές άκρες και ανοιχτόχρωμη κάτω πλευρά.

λεύκες δέντρα

Μαγικό δέντρο

Οι Highlanders θεωρούσαν επίσης την λεύκα ως ένα μαγικό δέντρο. Ένα φύλλο λεύκας τοποθετημένο κάτω από τη γλώσσα θα έκανε τον κομιστή πιο εύγλωττο, παραδοσιακά ένα δώρο της βασίλισσας των Νεράιδων. Επιπλέον, υπήρχαν διάφορες προκαταλήψεις των Highland, όπως ότι απαγόρευαν τη χρήση του ξύλου για ψάρεμα ή γεωργικά εργαλεία ή για την κατασκευή σπιτιών.

Αυτά υποδηλώνουν ότι η λεύκη μπορεί να θεωρούνταν δέντρο νεράιδων, ισότιμο με τη λεύκα. Δυστυχώς, τα δέντρα που έτυχαν τέτοιου ειδωλολατρικού σεβασμού, υπέστησαν μια αντιστροφή της τύχης στη χριστιανική μυθολογία. Έτσι, ότι αφορούσε τις Νεράιδες έγιναν κάτι κακό και η φτωχή λεύκα λέγανε οι Χριστιανοί ότι έτρεμε από ντροπή που προμήθευσε το ξύλο για τον Σταυρό της Σταύρωσης του Χριστού.

Η πραγματικότητα

Τα μάτια της λεύκας είναι στην πραγματικότητα σκούρα σημάδια στον κύριο κορμό, εκεί όπου ήταν πριν τα πλευρικά κλαδιά. Καθώς οι λεύκες μεγαλώνουν, τα κλαδιά στην κορυφή τους δέχονται το περισσότερο φως. Τα κλαδιά τους χρειάζονται φως για να επιβιώσουν, και καθώς μεγαλώνουν, τα χαμηλότερα κλαδιά παίρνουν λιγότερο φως και αρχίζουν να πεθαίνουν και να πέφτουν. Αυτά τα κλαδιά που πέφτουν δημιουργούν ταμάτιαπου βλέπουμε στις λεύκες.

 

 

Διαφήμιση