Αρχική Ειδήσεις Καμίνι η Ισπανία με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Καμίνι η Ισπανία με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καλοκαίρι καύσωνας
Διαφήμιση

«Ψήνεται» η Ισπανία αυτές τις ημέρες καθώς ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν σημειωθεί στη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου μετατρέποντας σε καμίνι τις πόλεις.
Με κάθε μέσο προσπαθούν οι Ισπανοί να δροσιστούν και δε διστάζουν να βρουν δροσιά ακόμα και στα συντριβάνια των πόλεων.

“Νωρίς σήμερα το πρωί ήταν ασυνήθιστα ζεστά γι αυτή την εποχή σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και της νότιας πλευράς της χερσονήσου”, έγραψε στο Twitter η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Χθες Παρασκευή καταρρίφθηκε το ρεκόρ ανώτερης θερμοκρασίας για τον μήνα Μάιο στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την AEMET, η μέση θερμοκρασία στην Χαέν ήταν κατά 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την θερμοκρασία που καταγράφεται συνήθως αυτή την εποχή.

Η Aemet είπε ότι μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα έρχεται από την Αφρική, μεταφέροντας σκόνη από τη Σαχάρα και «εξαιρετικά υψηλές» ημερήσιες θερμοκρασίες που είναι μεταξύ 10 και 15 C πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο.

καύσωνας

«Για την Ισπανία συνολικά, θα μπορούσε να είναι ο πιο έντονος καύσωνας του Μαΐου των τελευταίων 20 ετών, όσον αφορά τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες».

Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το εθνικό της σχέδιο για υπερβολικές θερμοκρασίες το απόγευμα της Πέμπτης, αφού η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, Aemet, προειδοποίησε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «ένα Μάιο από τους πιο καυτούς τα τελευταία χρόνια».

Σε άλλες περιοχές της Ισπανίας η θερμοκρασία ήταν κατά τουλάχιστον 7 βαθμούς υψηλότερη από το συνηθισμένο

Η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία της ποτέ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο υδράργυρος στην πόλη Μοντόρο της Ανδαλουσίας έφτασε τους 47,4 βαθμούς Κελσίου.

Η ισπανική κυβέρνηση συμβούλεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να φορούν ελαφριά ρούχα, προσθέτοντας ότι πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Διαφήμιση