Αρχική Πολιτισμός «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ελεύθερη είσοδο

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ελεύθερη είσοδο

Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Prasines diadromes
Διαφήμιση
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» ξεκινούν από τις 26 έως τις 29 Μαίου σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή φορέων από 42 νομούς.
Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 21 Δήμους, 23 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.
αρχαια αγορα
Από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Αττική

Πολλές και πλούσιες είναι οι εκδηλώσεις στην περιφερειακή ενότητα Αττικής. Από το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μέχρι μικρούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ο καιρός προσφέρεται για μια επαφή με τις αρχαιότητες όπως και με τη φύση. Συγκεκριμένα θα γίνουν:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Α) Αύριο Πέμπτη οι συντηρητές και οι συντηρήτριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες των μικρών τάξεων του δημοτικού στην Αρχαία Αγορά σε «Μια μέρα αφιερωμένη στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς».

Μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση, οι μαθητές θα κληθούν να ανακαλύψουν τον ρόλο του συντηρητή αρχαιοτήτων, θα αναζητήσουν τα λεγόμενα «συνανήκοντα» μαρμάρινα θραύσματα και θα ακολουθήσουν τα στάδια συντήρησης μίας ανάγλυφης μαρμάρινης επιγραφής (την φωτογραφική τεκμηρίωση, τη σχεδιαστική αποτύπωση, τον καθαρισμό και την αισθητική συμπλήρωση).

Η διάρκεια του προγράμματος είναι μιάμιση ώρα και απευθύνεται σε τάξεις του δημοτικού (Γ΄-Ε΄) έως 22 παιδιά με τουλάχιστον δύο συνοδούς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2103234452, 6944377360

Β) Μεθαύριο Παρασκευή, οι συντηρητές και οι συντηρήτριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης δημοτικού στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ελάτε να περπατήσουμε με τον Άρη το βατραχάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου που δίδαξε ο Αριστοτέλης».

Aristoteles Αριστοτέλης

Με εργαλείο τον εποικοδομητικό διάλογο και το παιχνίδι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με:

  • τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, το φυσικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα τη βλάστηση της Αττικής γης τον Αριστοτέλη, έναν από τους σημαντικότερους φιλόσοφους/πανεπιστήμονες του κόσμου
  • τον τρόπο σκέψης και επιστημονικής παρατήρησής του και τις μεθόδους διδασκαλίας του (περιπατητική)
  • τις αρχές της φιλοσοφίας και τους τρόπους/τόπους διδασκαλίας στην Αρχαία Ελλάδα

Η διάρκεια του προγράμματος είναι μία ώρα και απευθύνεται σε τάξη του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης δημοτικού έως 25 παιδιά με τουλάχιστον δύο συνοδούς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210-3224706, 210-3234452 8.00-13.00 ( Μάρθα Αθανασιάδου, Κλειώ Στρατηγάκη)

Γ) «Με τα αυτιά σου ανοιχτά στην Αρχαία Αγορά! Μια πράσινη διαδρομή στους ήχους του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου»

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολικής ομάδας ή με τους γονείς τους, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Μέσα από παιχνίδια που προάγουν την παιδική ευημερία, ηχοπεριπάτους και μουσικοκινητικά παιχνίδια εξερεύνησης του ηχοτοπίου, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα μνημεία, θα έρθουν σε επαφή με τη συντήρηση και την προστασία τους, αλλά και τη διατήρηση του φυσικού και ηχητικού περιβάλλοντός τους.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η γνωριμία με τα μνημεία και τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο και η επαφή με τη συντήρηση και την προστασία τους. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενεργοποιούν και την οπτική παρατήρηση του περιβάλλοντος, με έμφαση στα μνημεία του χώρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονιών τους στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210 3219288, 6937605260 (Χρυσή Βομβογιάννη)

λαυρεωτικη αρχαια

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Εκδηλώσεις θα γίνουν στον Αρχαιολογικό χώρο Δρυμού Λαυρεωτικής – Κοιλάδα Σούριζας, σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνά τα κατάλοιπα από την εξόρυξη του αργυρούχου μεταλλεύματος (φρέατα, υπόγειες στοές/γαλαρίες) και μεταλλουργία (εργαστήρια καθαρισμού αργυρούχων μεταλλευμάτων) θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο πολλές δράσεις. Απαραίτητα: καπέλο, αντηλιακό, κλειστά παπούτσια και νερό

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

22920 22817, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

210 3213122, εσωτ. 131 ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής

Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντος

Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», την Παρασκευή 27-5-2022 και την Κυριακή 29-5-2022, θα περιηγηθούμε στον αρχαίο δήμο Ραμνούντος και θα επισκεφτούμε το εργαστήριο συντήρησης του θριγκού του Ναού της Νέμεσης.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ώρα: 12:30-13:30

Κυριακή 29-5-2022

Ώρα εκδήλωσης: 11:30 -13:30

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου

Απαραίτητα: κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, αντηλιακό και νερό

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Αρχαιολογικός Χώρος Ραμνούντος 22940 63477

 

μονη καισαριανης

Περιήγηση στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Μονής Καισαριανής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής συμμετέχει στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022» με τη διοργάνωση περιήγησης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μονής Καισαριανής, στη δυτική πλαγιά του Υμηττού. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, υπεύθυνης για τη διαχείριση του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού, μέσα στα όρια του οποίου εντάσσεται ο Αρχαιολογικός Χώρος, καθώς και με την στήριξη του Δήμου Καισαριανής.

Τους συμμετέχοντες θα συνοδεύουν αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ειδικός επιστημονικός υπεύθυνος από πλευράς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, ενώ θα υπάρχουν και συνοδοί από πλευράς του Δήμου Καισαριανής.

Για τους ενδιαφερόμενους ενδέχεται να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από το Τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 224, σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ώρα: 10:30 – 12:30

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 210 7236619

Απαραίτητα: καπέλο, κλειστά παπούτσια, αντηλιακό και νερό

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής διοργανώνει περίπατο με ξενάγηση από αρχαιολόγους στο Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων, ένα από τα εντυπωσιακότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο, κτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ημερομηνία εκδήλωσης:

Αύριο

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 10:00

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 2 ώρες

Σημείο συνάντησης: Ακρόπολη αρχαίου φρουρίου Αιγοσθένων

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας

Ευγενία Τσάλκου, Ειρήνη Σβανά (τηλ. 210 3213571 εσωτ.104, 210 3313343 εσωτ.106).

Εκδήλωση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Ολυμπιακό Χωριό του Δήμου Αχαρνών την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

frourio egosthaina

Ημερομηνία εκδήλωσης:

Μεθαύριο

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 9:00

Διάρκεια εκδήλωσης:

Κατ’ εκτίμηση 3 ώρες

Σημείο συνάντησης:

Στη διασταύρωση των οδών Σπ. Λούη και Κ. Κεντέρη στο Ολυμπιακό Χωριό του Δήμου Αχαρνών

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας

Δώρα Γεωργουσοπούλου (τηλ. 210 2466122)

3. Ξενάγηση σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Δήμου Μεγαρέων το Σάββατο 28 Μαϊου 2022. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από την Κρήνη του Θεαγένους, θα συνεχιστεί στον λίθινο αρχαίο αγωγό, που πρόσφατα ανέδειξε η Υπηρεσία μας στη Βόρεια επέκταση της πόλης και θα καταλήξει στο αρχαίο υδραγωγείο του Ορκού, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στα Εκκλησιαστικά Μνημεία του Ελαιώνα.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση, μικρής διάρκειας, μουσικής εκδήλωσης, στον προαύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου, σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Παπανικόλα από το MusicArt School​ Μεγάρων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» – Naturefriends Greece και το Δήμο Μεγαρέων.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 28 Μαϊου

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 17:00

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 3 ώρες

Σημείο συνάντησης: οδός Χρ. Μωραϊτη, μπροστά στην Κρήνη του Θεαγένους στον Δήμο Μεγαρέων

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

Χριστίνα Καζαζάκη, Ελευθερία Ζαγκουδάκη (τηλ. 22960 22426, 22960 81771, 210 3213571 εσωτ. 108)

4. Θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους στο Ιερό της Αφροδίτης στο Χαϊδάρι, καθώς και περιπατητική διαδρομή στο Ποικίλο όρος όπου έχει εντοπισθεί το ορεινό σκέλος της αρχαίας Ιεράς Οδού, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.

Σημεἰο συνάντησης είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αφροδίτης (περιοχή Αφαία Σκαραμαγκά, Δἠμος Χαίδαρίου, 1500μ. μετἀ τη Μονή Δαφνἰου στην πορεία προς Ελευσίνα).

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 29 Μαϊου

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 10:00

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 3 ώρες

Σημείο συνάντησης: Ιερό Αφροδίτης στο Χαϊδάρι

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

Ευσταθία Ανέστη – Ειρήνη Σβανά (210 3213571)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Α) Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου:

1) Σήμερα και αύριο ώρα 13:00 – 14:00 στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου με θέμα «Φυσικό τοπίο και ερωτικοί υπαινιγμοί στην εικονογραφία της τέχνης του Προϊστορικού Αιγαίου’,

2) Αύριο και ώρα 11:00- 12:00 στην Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών με θέμα “Φυτικός διάκοσμος ως παραπληρωματικό ή κύριο διακοσμητικό θέμα στη γλυπτική”,

2) Μεθαύριο Παρασκευή και ώρα 11:00- 12:00 στην Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών με θέμα «Απεικόνιση φυσικού τοπίου – αστικού τοπίου» και

γ) Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 12:00- 13:00 στη Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών με θέμα «Υπαίθρια λατρεία και περιβάλλον».

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Το πρωί της Παρασκευής 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Μυρίζει τριαντάφυλλο στο μυκηναϊκό παλάτι…» για μαθητές Α/Θμιας Εκπαίδευσης συνοδευόμενη από εικαστικό εργαστήριο. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στην Συλλογή Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου, εστιάζοντας περισσότερο στις Πινακίδες Γραμμικής Β΄ με τις συνταγές των μυκηναϊκών αρωμάτων. Τα παιδιά θα μάθουν για τους αρωματοποιούς του μυκηναϊκού παλατιού και θα μυρίσουν το άρωμα τριαντάφυλλο που φτιάχτηκε στις μέρες μας με τα αρχαία μυστικά. Τέλος, με τη βοήθεια της εικαστικού του Μουσείου τα παιδιά εμπνευσμένα από τα εκθέματα θα φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης που θα πάρουν μαζί τους.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις δράσεις.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις/περιηγήσεις κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Τηλ επικοινωνίας.: 213 214 4889 και 213 214 4856

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεση και στους κήπους του Μουσείου

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26, 27 και 29 Μαΐου 2022

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 -14.00

Σημείο συνάντησης: Αύλειος χώρος του Μουσείου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

213 213 9591 (Ρ. Φατώλα)

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Διαφήμιση