Αρχική Ενέργεια Στη Βουλή η επιδότηση για το ρεύμα και η έκτακτη εισφορά για...

Στη Βουλή η επιδότηση για το ρεύμα και η έκτακτη εισφορά για τα «υπερέσοδα»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - ρεύματος
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον Κλιματικό Νόμο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν στην αναδρομική στήριξη έως και 600 ευρώ και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα με την εφαρμογή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους του παραγωγού, μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους, «σταθμισμένης με το ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής και αφαιρουμένων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Στην ρύθμιση προβλέπεται ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα υπολογίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ τα ποσά των εκπτώσεων και των επιστροφών του κάθε παραγωγού θα πιστοποιούνται από Ορκωτούς Λογιστές.

λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ

Η επιδότηση έως 600 ευρώ 

Η διάταξη για την επιστροφή μέρους του αυξημένους κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.
  • Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας και εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για λήψη οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

ΔΕΗ

  • Απαραίτητη προϋπόθεση για λήψη οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται από τον νόμο να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή αίτησης για λήψη οικονομικής ενίσχυσης.
  • Σύμφωνα με την τροπολογία δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι «οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
  • Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης: α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181), και β) που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦυτοφάρμακα και μόλυβδος δηλητηριάζουν τα παιδιά όλου του κόσμου
Επόμενο άρθρο«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ελεύθερη είσοδο