Αρχική Περιβάλλον Ο ωκεανός χάνει τη μνήμη του

Ο ωκεανός χάνει τη μνήμη του

Ανακαλύψαμε αυτό το φαινόμενο εξετάζοντας την ομοιότητα της επιφανειακής θερμοκρασίας των ωκεανών από το ένα έτος στο άλλο ως ένα απλό μέτρο για τη μνήμη των ωκεανών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Aρκτικός Ωκεανός
Διαφήμιση

Οι ωκεανοί που μας περιβάλλουν μεταμορφώνονται. Καθώς αλλάζει το κλίμα μας, αλλάζουν και τα νερά του πλανήτη, με ανωμαλίες εμφανείς όχι μόνο στη θερμοκρασία του ωκεανού, αλλά και στη δομή του, στα ρεύματα, ακόμη και στο χρώμα του.
Καθώς εκδηλώνονται αυτές οι αλλαγές, το συνήθως σταθερό περιβάλλον του ωκεανού γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο και ασταθές, και κατά κάποιο τρόπο το φαινόμενο μοιάζει με το να χάνει ο ωκεανός τη μνήμη του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η μνήμη των ωκεανών, η επιμονή των ωκεάνιων συνθηκών, είναι μια σημαντική πηγή προβλεψιμότητας στο κλιματικό σύστημα πέρα από τις χρονικές κλίμακες του καιρού, εξηγούν οι ερευνητές σε μια νέα εργασία με επικεφαλής τον πρώτο συγγραφέα και ερευνητή του κλίματος Hui Shi από το Ινστιτούτο Farallon στην Petaluma της Καλιφόρνια.

ΒΥΘΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΑ
Εικόνα: UNSPLASH/Yannis Papanastasopoulos

Δείχνουμε ότι η μνήμη των ωκεανών, όπως μετράται από την ετήσια επιμονή των ανωμαλιών της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, προβλέπεται να μειώνεται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. ”

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα μελέτησε τις θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας (SST) στο ρηχό ανώτερο στρώμα του ωκεανού, που ονομάζεται μικτό στρώμα του ανώτερου ωκεανού (MLD).

Παρά τη σχετική ρηχότητα του ανώτερου ωκεανού που εκτείνεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων από την επιφάνεια του ωκεανού αυτό το ανώτερο στρώμα νερού παρουσιάζει μεγάλη επιμονή με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά τη θερμική αδράνεια, ειδικά σε σύγκριση με τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα από πάνω.

Ωκεανός, θάλασσαΔραματικές οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο μέλλον

Στο μέλλον, ωστόσο, η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι αυτό το φαινόμενομνήμηςτης θερμικής αδράνειας στον ανώτερο ωκεανό θα μειωθεί παγκοσμίως κατά το υπόλοιπο του αιώνα, ενώ για τις επόμενες δεκαετίες προβλέπονται δραματικά μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ανακαλύψαμε αυτό το φαινόμενο εξετάζοντας την ομοιότητα της επιφανειακής θερμοκρασίας των ωκεανών από το ένα έτος στο άλλο ως ένα απλό μέτρο για τη μνήμη των ωκεανών, εξηγεί ο Hui.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φαινόμενα αγκυροβολίας στην MLD θα εισάγουν μεγαλύτερα επίπεδα ανάμειξης του νερού στον ανώτερο ωκεανό, αραιώνοντας αποτελεσματικά το ανώτερο στρώμα.

Αυτό αναμένεται να μειώσει την ικανότητα του ωκεανού για θερμική αδράνεια, καθιστώντας τον ανώτερο ωκεανό πιο ευάλωτο σε τυχαίες ανωμαλίες της θερμοκρασίας.

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τη θαλάσσια άγρια ζωή δεν είναι σαφές, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότιείναι πιθανό να υπάρξουν επακόλουθες επιπτώσεις στους πληθυσμούς, αν και ορισμένα είδη αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από άλλα όσον αφορά την προσαρμογή.

ωκεανός - ωκεανό - ήπειροι
Εικόνα: UNPSLASH/Marek Okon

Μη προβλέψιμα τα καιρικά φαινόμενα

Από την άλλη πλευρά, η μείωση της μνήμης των ωκεανών αναμένεται να δυσκολέψει σημαντικά τους επιστήμονες να προβλέψουν την επερχόμενη δυναμική των ωκεανών, μειώνοντας τους αξιόπιστους χρόνους για όλα τα είδη προβλέψεων που σχετίζονται με τις SST.

Αυτό θα εμποδίσει την ικανότητά μας να προβλέπουμε τους μουσώνες, τους θαλάσσιους καύσωνες (MHW) και τις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταξύ άλλων

Καθώς προβλέπεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά στο μέλλον, η ανάγκη μας για ακριβείς προβλέψεις για πράγματα όπως η θερμοκρασία των ωκεανών, τα επίπεδα βροχόπτωσης και οι ατμοσφαιρικές ανωμαλίες γίνεται όλο και πιο σημαντική αλλά αν ο ωκεανός χάσει τη μνήμη του, κινδυνεύουμε να πάμε αντίθετα, λένε οι ερευνητές.

Η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την αύξηση της στάθμης MLD μπορεί επίσης να μεταβάλει τα στατιστικά στοιχεία των ακραίων θερμοκρασιών . . . τα οποία σε συνδυασμό με τον μειωμένο χρόνο για τις προβλέψεις των συνθηκών στην επιφάνεια των ωκεανών που βασίζονται στην επιμονή θα θέσουν προκλήσεις για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων και την προετοιμασία για τους θαλάσσιους κινδύνους. “

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com

Διαφήμιση