Αρχική Μεταφορές 18 Μαΐου : Η πρώτη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία

18 Μαΐου : Η πρώτη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
may 18 women in maritime
Διαφήμιση

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία εορτάζεται φέτος με σκοπό να αναδείξει τα επιτεύγματά τους στη ναυτιλία, έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Εστιάζει στο θέμα «Εκπαίδευση-Ορατότητα-Αναγνώριση: Υποστήριξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς εμπόδια».

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία στις 18 Μαΐου 2022 παρέχει μια πλατφόρμα για τον εντοπισμό τομέων βελτίωσης για την ισορροπία των φύλων. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ καλεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την απασχόληση των γυναικών.

«Τις τελευταίες δεκαετίες το άρωμα γυναίκας στην ναυτιλία είναι πιο έντονο από ποτέ. Και μπορεί το επάγγελμα να ανδροκρατείται ακόμη, όμως πλέον οι ναυτιλιακές εταιρείες και διεθνείς οργανισμοί εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο θέσεις κλειδιά σε γυναίκες» αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλιακιωτάκης.

Προσθέτει ότι «περίπου 24.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπηρετούν ως ναυτικοί. Ο αριθμός αυτός, αποτελεί αύξηση της τάξης του 45,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του ΙΜΟ το 2015».

Πλακιωτάκης WOMEN IN MARITIME 1280x854

Επισημαίνει εξάλλου ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), καταβάλλει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσει τη βιομηχανία να προχωρήσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα και την ισότητα των φύλων όπως την έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτει επίσης ότι το υπουργείο γνωρίζει καλά ότι τα οφέλη από τη στελέχωση οργανισμών και επιχειρήσεων με μικτό ανθρώπινο δυναμικό είναι πολλά και πολύ σημαντικά και ότι η ενισχυμένη παρουσία των γυναικών στη ναυτιλία προσφέρει καλύτερη ομαδική εργασία, καλύτερη ηγεσία και καλύτερη απόδοση.

Στη σημασία της ισότητας των φύλων, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ Kitack Lim, με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες στη ναυτιλία.

Σημειώνεται ότι το 2021 σε ψήφισμά του η γενική συνέλευση του ΙΜΟ ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία.

IDWIM banner EN medium

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim δήλωσε: “Υπάρχει ακόμα μια ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη ναυτιλία – αλλά οι καιροί αλλάζουν. Αναγνωρίζεται ότι η ποικιλομορφία στη ναυτιλία ωφελεί ολόκληρο τον κλάδο.

Οι γυναίκες στη ναυτιλία εργάζονται παντού για να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα απανθρακοποιημένο, ψηφιοποιημένο και πιο βιώσιμο μέλλον. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να γιορτάσουμε τις πολλές γυναίκες που συνεισφέρουν στο μέλλον της ναυτιλίας. Ενώ υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουμε, υπάρχει επίσης η ανάγκη να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος”.

Ο ΙΜΟ σηματοδοτεί την περίσταση με ένα εικονικό συμπόσιο, την απελευθέρωση μιας έκθεσης για τις γυναίκες στη θάλασσα και μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ΙΜΟ παρουσίασε ένα εμβληματικό νέο λογότυπο για να τιμήσει την περίσταση. Το λογότυπο συνδυάζει καλλιτεχνικά το σύμβολο του γυναικείου φύλου και το σύμβολο της θαλάσσιας άγκυρας.

Διαφήμιση