Αρχική Καταστροφές Η σφοδρή κακοκαιρία «σάρωσε» την Ελλάδα – Ένας αγνοούμενος

Η σφοδρή κακοκαιρία «σάρωσε» την Ελλάδα – Ένας αγνοούμενος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Λέκκας
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σαρώνει όλη την Ελλάδα από χθες το βράδυ. Οι ισχυροί βοριάδες που πνέουν στο βόρειο Αιγαίο παρέσυραν τα ξημερώματα της Πέμπτης, το πλοίο «Νήσος Σάμος» προερχόμενο από τον Πειραιά.

Το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα μέσα στο λιμάνι της Χίου υποβοηθούμενο από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκά, πλην όμως αδυνατεί, να δέσει στον προβλήτα. Το «Νήσος Σάμος» μεταφέρει συνολικά 332 επιβάτες, 104 φορτηγά, 83 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 18 δίκυκλα με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διαδικασία πρόσδεσης και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Η αποκόλληση του πλοίο έγινε λίγο πριν τις 10.00 το πρωί.

νησος Σαμος 3

Πτώση στεγάστρου στην Κεφαλλονιά

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Κεφαλλονιά. Ο δυνατός άνεμος «ξήλωσε» στέγαστρο που υπάρχει στο λιμάνι του Αργοστολίου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου φτάνουν τα φέρι από το Ληξούρι και έπεσε σε αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στον δρόμο.

Από την πτώση τραυματίστηκε υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την στιγμή στο σημείο για εργασίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, InKefalonia.

Ο υπάλληλος του Δήμου, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς, ενώ άλλοι δύο υπάλληλοι που ήταν στο σημείο δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες χωρίς να μεταβούν στο Νοσοκομείο.

Αγνοούμενος στη Δίρφυ

Χθες το βράδυ περιπατητής έχασε τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στην Δίρφυ κι επικοινώνησε με την πυροσβεστική για να τον εντοπίσουν. Κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που βρήκαν το όχημά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο, αλλά δεν έχουν μπορέσει ακόμη να εντοπίσουν τον ίδιο.

Πλημμύρισαν σπίτια στη Β. Εύβοια

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται ξανά η Βόρεια Εύβοια, από το βράδυ της Τετάρτης με βροχές και καταιγίδες δημιουργώντας ξανά σοβαρά προβλήματα. Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για την ανατολική πλευρά του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα evima.gr, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, «όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου πλημμύρισε. Η κακοκαιρία κατέστρεψε σπίτια και καλλιέργειες στην Αγία Άννα, το Αχλάδι και την Κοτσικιά. Ωστόσο τα πάντα είναι πλημμυρισμένα στον κάμπο του Κηρέα με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ /ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πτώση δένδρων και διακοπές ρεύματος

Στα Βόρεια Προάστια, συνεργεία των Δήμων αλλά και οχήματα της πυροσβεστικής κόβουν δέντρα και απομακρύνουν αντικείμενα που παρέσυραν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ στην Κηφισιά ένας πλάτανος έπεσε στην οδό Κολοκοτρώνη με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή και την Γλυφάδα όπου τα πεσμένα δέντρα από τον αέρα έχουν φράξει δρόμους και έχουν προκαλέσει ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σπίτια.

Επίσης, πολλές περιοχές αντιμετώπισαν και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Συγκεκριμένα διακοπές ρεύματος καταγράφηκαν σε περιοχές της Βόρειας Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Απεγκλωβισμός οδηγών

Η Πυροσβεστική προχώρησε το βράδυ στον απεγκλωβισμό 5 οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτα λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους.

Προβλήματα στον ΗΣΑΠ

Το πρωί της Πέμπτης, προβλήματα παρατηρούνταν στον ΗΣΑΠ όπου η κυκλοφορία των συρμών διεξαγόταν στο τμήμα Ταύρος- Κηφισιά λόγω πτώσης δέντρων στο δίκτυο στο ύψος του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Ωστόσο, λίγο μετά τις 7:00 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Πυροσβεστική

Κλήσεις σε Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί μέχρι τώρα 157 κλήσεις στην Αττική, στην Κ. Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στην Αττική όπου το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Στην Περιφέρεια Αττικής 133 κλήσεις

  • 11  κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • 94  κλήσεις για κοπές δέντρων
  • 27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  • 1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων.

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις

  • 9  κλήσεις για κοπές δέντρων και
  • 3 κλήσεις  για αφαίρεση αντικειμένου

Κλειστές πορθμειακές γραμμές

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και οι θυελλώδεις άνεμοι σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι φτάνουν τοπικά στα πελάγη τα 8 μποφόρ, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως τα 9 μποφόρ.

Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση. Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι, ύστερα από απόφαση του πλοιάρχου. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πάχη Μεγάρων και Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστή είναι η γραμμή Ρίο-Αντίρριο.

Διαφήμιση