Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Η επόμενη μέρα στην ενέργεια και η τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης: Η επόμενη μέρα στην ενέργεια και η τουρκική προκλητικότητα

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)-Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της 2ης μέρας της σύσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή μέρα αποδείχτηκε ατελείωτη για τους 27 ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η συζήτηση διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ. Μετά την απόφαση για τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί η στάση της Ευρώπης όσον αφορά την άμυνα.

Επιτυχία το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπόψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες συμπληρώνοντας ότι «είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τουρκική προκλητικότητα: «Εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί»

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα πως «Τέλος ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα πως εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί. Ζήτησα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα».

Φυσικό αέριο και καύσιμα

Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «Σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου. Ωστόσο, αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα «Για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, του εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο Καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» συμπλήρωσε.

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα
Επόμενο άρθρο5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο: 6 ημέρες μοναδικών εμπειριών