Αρχική Περιβάλλον 5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο: 6 ημέρες μοναδικών εμπειριών

5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο: 6 ημέρες μοναδικών εμπειριών

0
Ελαφόνησος-λιμάνι- Ελαφόνησο
Το λιμάνι των ψαράδων στην Ελαφόνησο, Εικόνα: Elafonisos-Eco
Διαφήμιση

Πάρα πολλές μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτού του 5ου Συμποσίου που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Elafonisos Eco και πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 22 Μαΐου 2022. Η λίστα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη ήταν εκεί για να σκεφτούν και να επεξεργαστούν τη στρατηγική και την εφαρμογή των Βασικών Πυλώνων της Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελαφονήσου.  

Φέτος, μαζί με το 5ο Συμπόσιο Οικο-Βιωσιμότητας, υλοποιήθηκε και το 1ο Συμπόσιο Οικο-Γαστρονομίας και το 1ο Συμπόσιο Οικο-Τέχνης.

Ελαφόνησος-ηλιοβασίλεμα
Η δύση χρωματίζει το χωριό της Ελαφονήσου, Εικόνα: Elafonisos-Eco

Ο Πρόεδρός μας Enrico Toja μαζί με τη Δήμαρχο Ελαφονήσου κα. Έφη Λιάρου άνοιξαν το Συμπόσιο στο Mare Nostrum Café, στο οποίο συμμετείχαν:

  • Υψηλού επίπεδου συμμετέχοντες γνωστοί σε όλο τον κόσμο, από κυβερνητικούς φορείς έως ερευνητικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ταμεία.
  • Δήμαρχοι από νησιά και άλλες περιοχές με επιτυχημένη περιβαλλοντική επίδοση, οι οποίοι αφού συζήτησαν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Κοινό Φόρουμ Δημάρχων για να συνεργαστούν και να επωφεληθούν ο ένας από την εμπειρία του άλλου ώστε να προχωρήσουν στις δράσεις το συντομότερο δυνατό, ξεκινώντας ρεαλιστικά από τον Οκτώβριο 2022.
  • Η γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία εταιρεία Coco Mat, όπου εκφράστηκε η επιθυμία και η δέσμευσή της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελαφονήσου από τον ίδιο τον ιδρυτή της εταιρείας κ. Παύλο Ευμορφίδη, με τη δωρεά 2.000 φυτών, 10 ξύλινων ποδηλάτων, φιλικών προς το περιβάλλον ξύλινων κατασκευών (όπως καινοτόμες κυψέλες, ξύλινα μονοπάτια για πεζούς και ποδηλάτες από τα καμένα δέντρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες για το πεζοπορικό μονοπάτι προς τον Άγιο Πατάπιο κλπ.), αλλά και διακοσμητικές κατασκευές γύρω από τον Αυτόματο Πωλητή Νερού, δωρεά του Συλλόγου μας προς την Ελαφόνησο.
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, Εικόνα: Elafonisos-Eco
  • Αναγνωρισμένες Περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως οι: WWF, Greenpeace, iSea, Zero Waste Greece, Wing of the Ocean και η Ελληνική Ένωση Προσκόπων
  • Φορείς Δραστηριοτήτων Κλειδιά για ένα βιώσιμο μέλλον των νησιών
  • Εκπρόσωποι βασικών Φορέων Οικονομικών Δραστηριοτήτων της Ελαφονήσου
  • Παρουσιάστηκαν νέες προοπτικές για το πώς να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις, ως πολίτες, ως περιβαλλοντικοί φορείς ή ως δημόσιοι φορείς.
  • Το κόσμημα της περιοχής μας, το Παυλοπέτρι που μπορεί να γίνει βασικός προορισμός επισκεπτών όλο το χρόνο, εξετάστηκε από διάφορους εισηγητές.
  • Υπήρξαν Νέες Γαστρονομικές Εμπειρίες υπό την υποστήριξη του Green Fund και της Αναπτυξιακής Πάρνωνας Α.Ε.
  • Eco-Art, δημιουργίες οικολογικής τέχνης, διάφορες οικολογικές δραστηριότητες και δωρεές έργων τέχνης στην Ελαφόνησο.
  • Μουσική από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Ζακυνθινοί τραγουδιστές, το συγκρότημα Proventza Band, που πλαισιώθηκαν από κατοίκους του νησιού με ιδιαίτερες φωνητικές δεξιότητες κλπ.

Και η λίστα συνεχίζεται…

Στα Μέσα Ενημέρωσης Ionian TV και Alpha TV δόθηκαν συνεντεύξεις από μέλη του Συλλόγου μας τον Πρόεδρο κ. Enrico Toja, τον Ταμία κ. Κώστα Μοίρα και την Σύμβουλο σε θέματα Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης κα Βήνη Φιλιππή.

Το μήνυμα από το Συμπόσιο είναι καλά καθορισμένο. Το όραμα ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης είναι πλέον ξεκάθαρο μπροστά στα μάτια μας. Η Ελαφόνησος θα γίνει ένα Πράσινο νησί! Μπορούμε να επιτύχουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του εαυτού μας.

Φυλλάδιο Συνεδρίου

Διαφήμιση