Αρχική Επιστήμη Μελετούν το «τρίγωνο του διαβόλου» στο Ιόνιο για σεισμούς και τσουνάμι

Μελετούν το «τρίγωνο του διαβόλου» στο Ιόνιο για σεισμούς και τσουνάμι

Σύνταξη: ecozen.gr

Συμμετοχή του ΕΚΠΑ και του Γεωδυναμικού σε Διεθνή Ωκεανογραφική Αποστολή από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο

0
χαρτης σεισμοι
Διαφήμιση

Πλήρη χαρτογράφηση των ρηγμάτων της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου πραγματοποιούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ και του Γεωδυναμικού. Το «τρίγωνο του διαβόλου» είναι η περιοχή που δίνεται μεγάλη προσοχή καθώς έχει δώσει τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι μια από τις πιο «κόκκινες» του κόσμου.

Η περιοχή είναι γνωστή και ως «σεισμικό τρίγωνο του διαβόλου», καθώς υπάρχουν τρεις περιοχές που «ακουμπά» το ελληνικό τόξο (το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής και της ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας με την πρώτη να βυθίζεται κάτω από τη δεύτερη με ταχύτητα 4,5 εκατοστών το χρόνο).

Η πρώτη «άκρη» του «τριγώνου» βρίσκεται βόρεια της Λευκάδας, η δεύτερη νότια της Κεφαλονιάς και η τρίτη, εκτείνεται από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.

seismografikes erevnes ekpa ionio may 2022 02

Αχαρτογράφητα τα ρήγματα του Ιονίου

Παρά τη μεγάλη σεισμικότητα που παρουσιάζει το Ιόνιο δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να μελετηθούν τα υποθαλάσσια ρήγματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα, πολλά από αυτά τα ρήγματα είναι σεισμογενή και μπορούν να μετατοπίσουν τον πυθμένα της θάλασσας, δημιουργώντας τσουνάμι: “Αυτή είναι η περίπτωση του σεισμού της Ζακύνθου τον Οκτώβριο του 2018 που προκάλεσε τσουνάμι που έχει καταγραφεί κατά μήκος των ακτών της Καλαβρίας και της Πελοποννήσου”.

Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει μία μεγάλη μελέτη την οποία πραγματοποιούν από κοινού πολλά ερευνητικά ινστιτούτα από τη Μεσόγειο, μεταξύ αυτών το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σεισμός, σεισμογράφος
(EUROKINISSI)

Πρόκειται για μια ωκεανογραφική αποστολή που εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας με τον τίτλο “χαρτογραφώντας σεισμογενή ρήγματα στο θαλάσσιο χώρο των Ιονίων Νήσων και της ΒΔ Ελλάδας 2022”.

Μεγάλα ρήγματα και κίνδυνος για τσουνάμι

Στόχος είναι να συλλεχθούν δεδομένα που θα βελτιώσουν τις γνώσεις και τα εργαλεία των επιστημόνων για τη σεισμική επικινδυνότητα στην περιοχή για τα μεγάλα ρήγματα του Ιονίου, προκειμένου στη συνέχεια να αποτελέσουν βασικό εργαλείο στην ανάλυση του σεισμικού κινδύνου.

Τα ρήγματα που μελετώνται είναι :

  •  τα ανάστροφα /  ρήγματα συμπίεσης στα ανοικτά Ζακύνθου και Κεφαλονιάς
  • το τμήμα του δεξιόστροφου ρήγματος μετασχηματισμού της Κεφαλονιάς, το οποίο εκτείνεται πάνω από 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού

Τσουνάμι

Η ανάλυση των γεωφυσικών δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν στην κατανόηση της πολύπλοκης κινηματικής των ρηγμάτων της περιοχής προκειμένου να βελτιωθεί η αξιολόγηση της σεισμικής επικινδυνότητας τόσο των Ιονίων Νήσων όσο και των γειτονικών τους περιοχών, όπως η Πελοπόννησος και η περιοχή της Απουλίας, που έχουν υψηλή και αυξανόμενη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο των ερευνών, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπηση του υποθαλάσσιου πυθμένα με τη χρήση πολυκάνναλου σεισμικού οργάνου και μαγνητόμετρου για την απόκτηση θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων με το ωκεανογραφικό πλοίο “Dallaporta”, σημαίας Ιταλίας το οποίο έχει ναυλωθεί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο CNR στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τσουνάμι

Η έρευνα έγινε από τις 19 ως 25 Μαΐου ενώ η επιστημονική υπεύθυνη του έργου από ελληνικής πλευράς ήταν η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα ερευνητικά ινστιτούτα:

  • Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ
  • Istituto di Scienze Marine del Consiglio Nazionale delle Ricerche (ISMAR-CNR)
  • Istituto Di Geologia Ambientale E Geoingegneria – del Consiglio Nazionale delle Ricerche (IGAG – CNR)
  • Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV)
  • Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale National (ISPRA)
  • Istituto de Ciencies Del Mar de Barcelona (CSIC)
  • Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΕΑΑ)

ΠΗΓΗ: Corfupress, www.meteology.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤαξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα επιλέγουν οι Βρετανοί
Επόμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στη Βαλτική