Αρχική Special Topics Πόλεμος στην Ουκρανία: Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στη Βαλτική

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στη Βαλτική

Σύνταξη: ecozen.gr

0
zinnowitz βαλτικηjpg
Διαφήμιση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προκαλεί μόνο ανθρώπινες απώλειες αλλά και σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες στην Βαλτική θάλασσα στις ακτές της οποίας κατοικούν περίπου 9 εκατομμύρια Ρώσοι.

Η Βαλτική Θάλασσα αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής – γνωστή και ως Επιτροπή του Ελσίνκι (HELCOM) – της οποίας προεδρεύει σήμερα η Γερμανία – ανέστειλε τις συνεδριάσεις της μια εβδομάδα μετά τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση έχει ουσιαστικά παραλύσει τις εργασίες του διακυβερνητικού οργανισμού που ξεκίνησε το 1974 από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

βαλτικη2

Σύμφωνα με την Hannele Pokka, καθηγήτρια περιβάλλοντος στη Σχολή Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη συνεργασία.

«Δεν θα ήταν δυνατόν με μια χώρα να επιτίθεται στον γείτονά της και να σκοτώνει ανθρώπους – τουλάχιστον όχι όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία», δήλωσε στην Helsingin Sanomat σε συνέντευξή της την Πέμπτη 26 Μαΐου.

Ποια έργα σταματούν

Με την πάροδο των ετών υπήρξαν επιτεύγματα, κυρίως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ. Η τεχνολογία έχει έρθει από τη Δύση. Λόγω των κυρώσεων, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των παλαιών υποδομών βρίσκονται σε κίνδυνο.

jns yhteistyo fb en 1200x627px3 1080x607

Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα John Nurminen, που ιδρύθηκε το 1992 με αποστολή τη διάσωση της Βαλτικής Θάλασσας, δήλωσε ότι σταματά τα έργα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Τα σχέδια για μια μονάδα βιοαερίου στο Λβιβ, που ξεκίνησε το 2016 και χρηματοδοτήθηκε από την πόλη του Λβιβ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τη Σκανδιναβική Εταιρεία Χρηματοδότησης Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενέργειας, με στόχο την απομάκρυνση του φωσφόρου από τα λύματα, έχουν πλέον ανασταλεί.

Πηγή:   EURACTIV.com Pekka Vänttinen

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜελετούν το «τρίγωνο του διαβόλου» στο Ιόνιο για σεισμούς και τσουνάμι
Επόμενο άρθροΦύκι παράγει ηλεκτρική ενέργεια