Αρχική Ελλάδα Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Διαφήμιση

O Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με μια ομιλία που αναμένεται να έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα από τους γερουσιαστές, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Επίσης με θερμά χειροκροτήματα συνόδευσαν τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στα κοινά σημεία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος το 1821 και της Ουκρανίας, καθώς και τη σύνδεση του Μεσολογγίου με την Μαριούπολη.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες και ειδικά του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, από το να απευθυνθεί στον λαό που βάσισε τις αξίες του στην ελληνική δημοκρατία και πορεύεται με αυτές τις αξίες έκτοτε.

Γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δύο μας έθνη. Πιστεύω ότι αυτά δοκιμάζονται. Οι κοινές μας αξίες, η δημοκρατία και όχι ο απολυταρχισμός, η ελευθερία, η θεμελιώδης σημασία του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά της αναρχίας και του πολέμου.

mariupol THE

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απευθύνομαι απόψε στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των δύο γυναικών, των Πελόζι και Χάρις. Διότι ένας Έλληνας πρώτος αποτέλεσε τον συνήγορο των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Στην Πολιτεία του, ο Πλάτων προτείνει οι γυναίκες να μοιράζονται την εξουσία και όλες τις προκλήσεις με τους άνδρες, όπως και τη στρατιωτική θητεία. Όποιο κράτος δεν αξιοποιεί τις γυναίκες, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, έλεγε. Ως γιος, πατέρας, αδελφός ισχυρών γυναικών, συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Ως Έλληνας, όταν έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι στα στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική, οι ιδέες, τα μνημεία μου φαίνονται πολύ οικεία, σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν παρέμβει εκεί ο Λόρδος Έλγιν. Τα μνημεία σας βασίστηκαν σε προηγούμενα μνημεία, όπως η μεγαλειώδης είσοδος του δικαστηρίου που αναφέρει την Ισονομία, αυτό που είπαν οι πρόγονοί μου.

Δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός όμως, αλλά και η πολιτική. Όλοι εμείς οφείλουμε πολλά στους συγγενείς προγόνους μας. Έχω έρθει εδώ όμως όχι για να ζητήσω ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά να γιορτάσω ένα θαύμα, το θαύμα όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Το ότι η κοινωνία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, αν όλοι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Με μια λέξη, Δημοκρατία.

Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 200 χρόνια, όταν οι Έλληνες ζήτησαν ίσα δικαιώματα για όλους. Ήταν μια εξαιρετική αφετηρία σε σχέση με το παρελθόν. Ήταν το πιο βαθύ άλμα πίστης στην ανθρώπινη ιστορία. Όλες οι κοινωνίες πριν από εκείνους βασίζονταν στους τυράννους. Αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικό Σύνταγμα υπό τη βάση της αρχαίας Ελλάδας, και εισήγαγαν έναν τρόπο ελέγχου για πράγματα που υποδαύλισαν την αρχαία δημοκρατία.

MARIUPOL 3

Ουκρανία

Στην Ελλάδα, ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη της ελευθερίας σε χαλεπούς καιρούς, είπε ο Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε ομοιότητες τρομακτικές με το σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σύνδεση του αγώνα των αμυνόμενων της ουκρανικής πόλης με εκείνον του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη, έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο.

Τελικά, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόστισε εκατοντάδες ζωές, πολλές εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. «Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τα 200 έτη αποτελούν υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πιστέψαμε ότι η Ευρώπη βρήκε το μονοπάτι της ειρήνης, ότι το Κράτος Δικαίου θα υπερίσχυε των όπλων, ότι η Ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ότι κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα άλλου λαού. Αφελώς αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια, τη δράση της Ρωσίας στη Συρία, την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΚΥΠΡΟΣ

Είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στα 500 χιλιόμετρα από εμάς προς βορρά. Κοιτάμε την τραγωδία της Ουκρανίας, η Μαριούπολη ήταν η πόλη που ιδρύθηκε από την Αγία Αικατερίνη για να φιλοξενήσει τους Έλληνες που διώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, έχουμε κοινή ιστορία και δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τον δικό μας, τόσο έντονα.

Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιωθείς με την εισβολή, να καταφύγεις στα όπλα για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου, κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, την ισχύ των συμμάχων, για την άμυνα των αξιών μας. Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, τους υποστηρίξαμε και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα, καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Ο κύριος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ισχύς θα ανήκει στα μεγάλα κράτη κι όχι στα μικρά, όπου ο στρατός κι όχι οι διπλωμάτες θα επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει.

Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες, ότι οι πράξεις επιθετικότητας δεν θα γίνονται ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.

Κύπρος

Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

 

Διαφήμιση