Αρχική Υγεία - Διατροφή Γονιδιακά επεξεργασμένα “Franken-foods” στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Γονιδιακά επεξεργασμένα “Franken-foods” στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Σε αντίθεση με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουνξένοDNA από άλλα είδη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κορονοϊός: Σουπερμάρκετ πέταξε τρόφιμα 31.000€ - Γυναίκα… έβηξε πάνω τους!
Διαφήμιση

Γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα τα λεγόμενα “Frankenfoods” όπως ντομάτες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D και μανιτάρια που δεν μαυρίζουν ποτέ θα είναι προς πώληση σύντομα στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας. Τα γονιδιακά επεξεργασμένα δεν είναι γονιδιακά μεταλλαγμένα τρόφιμα σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρούνται φυσικά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τα σχέδιά της να επιτρέψει σταFrankenfoodsνα πωλούνται χωρίς ετικέτα στα βρετανικά σούπερ μάρκετ, προκαλώντας την κατακραυγή ορισμένων καταναλωτών που υποστηρίζουν ότιθα έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής.

Οι υπουργοί εισήγαγαν στο Κοινοβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τη γενετική τεχνολογία (αναπαραγωγή ακριβείας), το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία για τους γενετικά επεξεργασμένους (ΓΕ) οργανισμούς, έτσι ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν από τους γενετικά τροποποιημένους (ΓΤ) οργανισμούς.
Η νομοθεσία θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση των καλλιεργειών και των ζώων που έχουν επεξεργαστεί με βάση το DNA, αν και η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση, δημιουργώντας πρώτα κανόνες για τα φυτά.
τροφιμα1
Τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται με τη χρήση του εργαλείου γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, το οποίο πραγματοποιεί ακριβείς επεμβάσεις στο υπάρχον DNA ενός φυτού ή ζώου.

«Φυσικά» τα τρόφιμα που προκύπτουν

Σε αντίθεση με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουνξένοDNA από άλλα είδη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη για να κάνουν μικροσκοπικές αλλαγές στο DNA του οργανισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν φυσικά ή μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Οι επεξεργασίες μπορούν να γίνουν στα τρόφιμα προς όφελος του καταναλωτή, για παράδειγμα, ενισχύοντας την ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών σε ένα φρούτο.

Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν για να διευκολύνουν τη γεωργική διαδικασία, όπως για παράδειγμα να κάνουν τις καλλιέργειες ή τα ζώα άνοσα σε μια θανατηφόρα ασθένεια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice επέμεινε ότι τα γενετικά επεξεργασμένα προϊόντα δεν χρειάζεται να διαφημίζονται ως τέτοια, επειδή είναιθεμελιωδώς φυσικά.

Ωστόσο, τόσο η Σκωτία όσο και η Ουαλία έχουν υποσχεθεί να απορρίψουν την κίνηση αυτή, ενώ τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβεβαιώσουν αν θα διαθέτουν τα τρόφιμα αυτά.

Tomato

Ντομάτες με βιταμίνη D

Οι ντομάτες έχουν επεξεργαστεί γενετικά ώστε να παράγουν περισσότερη βιταμίνη D, ώστε να μειωθεί η έλλειψη σε όλο τον κόσμο.Ερευνητές από το Κέντρο John Innes στο Νόργουιτς χρησιμοποίησαν το CRISPR για να επεξεργαστούν το γονίδιο που εμπλέκεται στη μετατροπή της προβιταμίνης D3 σε χοληστερόλη.

Ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη D που μπορείτε να πάρετε από την κατανάλωση μιας από αυτές τις γενετικά επεξεργασμένες ντομάτες ισοδυναμεί με δύο αυγά ή 28 γραμμάρια τόνου.

Τασούπερφρούτα θα μπορούσαν επομένως να βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών των παιδιών και των ενηλίκων σε βιταμίνη D3, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

Μανιτάρια που δεν μαυρίζουν

Μια ποικιλία λευκού μανιταριού που έχει επεξεργαστεί γενετικά ώστε να μην γίνεται καφέ όταν κόβεται σε φέτες έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.

μανιτάρια

Ο Dr. Yinong Yang από το Penn State University χρησιμοποίησε το CRISPR για να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ενός γονιδίου που προκαλεί το μαύρισμα των μανιταριών στο Agaricus bisporus.

Το μανιτάρι που προκύπτει μπορεί να παραμείνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται να χειρίζεται τόσο προσεκτικά όσο το κανονικό στέλεχος, μειώνοντας τα απόβλητα τροφίμων.

Ο Δρ Γιανγκ εργάζεται επί του παρόντος για τη βελτίωση του μανιταριού και ελπίζει να εμπορευματοποιήσει νέες ποικιλίες στο μέλλον.

Γενετικά Επεξεργασμένα vs Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα

Η γονιδιακή επεξεργασία υπόσχεται την παραγωγήσούπερκαλλιεργειών ή ζώων με την τροποποίηση ή την αποκοπή γονιδίων που απαντούν στη φύση.Σε αντίθεση με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤ), τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (ΓΕ) δεν περιέχουνξένοDNA από άλλα είδη.

Τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται με τη χρήση του CRISPR, ενός εργαλείου για την ακριβή επεξεργασία του DNA.
Genetical Engineering
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη για να κάνουν μικροσκοπικές αλλαγές στο DNA του οργανισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν φυσικά ή μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Αντίθετα, στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή στα ζώα έχουν προστεθεί ξένα γονίδια στο DNA τους μια διαδικασία που συνήθως δεν μπορεί να συμβεί με φυσικό τρόπο.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Αργεντινή έχουν δηλώσει ότι θα εξαιρέσουν τα ΓΕ τρόφιμα που δεν περιέχουν ξένο DNA από τους κανονισμούς για τα ΓΤ.

ΠΗΓΗ: DailyMail
Διαφήμιση