Αρχική Ενέργεια Τηλεργασία και ρύθμιση κλιματιστικών στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Τηλεργασία και ρύθμιση κλιματιστικών στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κλιματιστικό - Ανακυκλώνω Αλλάζω
Διαφήμιση

Σε πρόγραμμα «αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς» θα μπούμε από αυτό το καλοκαίρι καθώς οι συνθήκες πιέζουν για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για ένα «συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας» που θα βοηθήσει και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση στις 30 και 31 Μαΐου όσον αφορά το ενεργειακό.

Έχει ήδη συντάξει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και στις ταράτσες και αντλιών θερμότητας και προτροπών αλλαγών συμπεριφοράς των πολιτών στην καθημερινότητά τους.

τηλεργασία

Στις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να “τρέξει” το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών που αφορά για την ώρα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 35%-50%. Φυσικά, οι καινούργιες συσκευές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια, ενώ δεν προβλέπεται επιδότηση για αντικατάσταση συσκευών που δε λειτουργούν.

Στην πρώτη γραμμή ενεργειακής αναβάθμισης θα μπουν από τον Ιούλιο τα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α) με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, με μονώσεις και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα νοικοκυριά θα δοθούν κίνητρα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας καθώς υπολογίζεται ότι μπορούν να καλύπτουν το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις θα καλυφθούν οι ανάλογες εργασίες από το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» που θα μπει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο με επιδότηση το ύψος της οποίας θα είναι κλιμακούμενο και θα εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή όπου δραστηριοποιείται. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν υπολογίζεται στις 10.000.

Μεγάλο μέρος από τις δράσεις αυτές πρόκειται να καλυφθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φωτοβολταϊκά

Αλλαγές στην καθημερινότητα

Το εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι της Νότιας Ευρώπης αναγκάζει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τους κατοίκους απ’ ότι τον χειμώνα.

Με τον κίνδυνο μπλακάουτ να παραμονεύει σε κάθε άνοιγμα κλιματιστικού Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη ανακοινώσει προληπτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η Ισπανία, συγκεκριμένα, θέτει όριο χρήσης στα κλιματιστικά των δημόσιων κτιρίων για το καλοκαίρι με τη θερμοκρασία τους να μην πέφτει κάτω από 27 βαθμούς Κελσίου ενώ για το χειμώνα δε θα ανεβαίνει πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει και το Υπουργείο Εσωτερικών εντός των ημερών ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.

ΜΜΜ
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Ένα σχέδιο που εξετάζεται για το αν θα υιοθετηθεί είναι η τηλεργασία στις μέρες που θα έχει καύσωνα.

Βέβαιο θεωρείται ότι θα γίνουν συστάσεις στους πολίτες για μεγαλύτερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ανάλογης ρύθμισης των κλιματιστικών στις κατοικίες με αυτές των δημοσίων κτιρίων.

 

Διαφήμιση