Αρχική Ζώα Επικίνδυνες μωβ μέδουσες και στο Ιόνιο – Πώς να αδρανοποιήσετε τη νευροτοξίνη

Επικίνδυνες μωβ μέδουσες και στο Ιόνιο – Πώς να αδρανοποιήσετε τη νευροτοξίνη

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μωβ μεδουσα
Διαφήμιση

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, καθώς σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας «οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα. Οι ειδικοί αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα αρχίσει να εντείνεται ειδικά στο Ιόνιο.

Κεφαλονιά

Από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο.
Το τσίμπημα της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα μετά από επαφή με τη μωβ μέδουσα

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τα παρακάτω:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις, εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια

Pelagia noctiluca Μωβ μέδουσα
Pelagia noctiluca – Μωβ μέδουσα

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πρώτες βοήθειες ύστερα από τσίμπημα

Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Προσοχή: μη χρησιμοποιήσετε ξύδι, γλυκό νερό, οινόπνευμα ή αμμωνία γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Βάζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

τσιμπημα μωβ μεδουσας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. Μην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, μην χρησιμοποιείτε ξύδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία.

 

Διαφήμιση