Ο καλλιτέχνης Mounou Desire Koffi από την Ακτή Ελεφαντοστού ελπίζει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη ρύπανση, ενώνοντας τα πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων για να δημιουργήσει τέχνη. “Ήθελα να συνεισφέρω κάτι νέο“, δήλωσε ο καλλιτέχνης, του οποίου το έργο εκτίθεται στο Αμπιτζάν μέχρι τον Ιούλιο.
Στο στούντιό του στο Μπίνγκερβιλ, κοντά στην επιχειρηματική πρωτεύουσα του Ελεφαντοστού, ο 28χρονος περιγράφει τον εαυτό του ως “νέο σύγχρονο καλλιτέχνη” που θέλει να ξεχωρίζει από το πλήθος.
“Είμαι παθιασμένος με το σχέδιο από την παιδική μου ηλικία. Ο δάσκαλος έστελνε πάντα εμένα στον πίνακα για να απεικονίσω τα μαθήματα“, λέει.
Όταν αποφάσισε ότι ήθελε να πάει σε σχολή καλών τεχνών, οι γονείς του, που εργάζονταν ως αγρότες στη νοτιοδυτική Ακτή Ελεφαντοστού, δεν είχαν ιδέα τι ήταν αυτό. Ο καθηγητής καλλιτεχνικών του έπρεπε να τον επισκεφθεί για να τους πείσει να τον αφήσουν να φύγει.
Αφού αποφοίτησε ως πρώτος στην τάξη του από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμπιτζάν, άρχισε να ψάχνει για παλιά πληκτρολόγια και οθόνες κινητών τηλεφώνων στις άκρες των δρόμων, σε υδρορροές και σκουπιδότοπους.
Η τέχνη του δίνει λύση στο πρόβλημα της ανακύκλωσης κινητών
Στο στούντιό του, κάποιος άφησε σακούλες γεμάτες με ανταλλακτικά κινητών τηλεφώνων. Ο Koffi βουτάει σε ένα σωρό πληκτρολόγια και οθόνες για να βρει αυτά που χρειάζεται.
Τοποθετώντας τα δίπλα-δίπλα στον καμβά, δημιουργεί πολύχρωμες ανθρώπινες σιλουέτες σε αστικά περιβάλλοντα. Ορισμένα από τα έργα του πωλούνται έως και 1. 500 δολάρια.
Λέει ότι ο στόχος είναι να προσπαθήσει να “λύσει ένα πρόβλημα” σε μια χώρα όπου η διαλογή των σκουπιδιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα περισσότερα οικιακά απορρίμματα καταλήγουν σε σωρούς στο δρόμο.
“Τα περισσότερα έργα μου αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ύπαρξη του ανθρώπου στην κοινωνία“, είπε. “Νομίζω ότι τα τηλέφωνα είναι τα εργαλεία που είναι πιο κοντά μας αυτή τη στιγμή. Έχουμε σχεδόν τα πάντα αποθηκευμένα στα τηλέφωνά μας“.
Ο καλλιτέχνης, ο οποίος είχε εκθέσει τα έργα του στο Μαρόκο, το Βέλγιο και τη Γαλλία, λέει ότι τα έργα του επιδιώκουν να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με τα απόβλητα.
“Βρίσκουμε όλα τα είδη των πραγμάτων στους κάδους απορριμμάτων μας. . . Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο“.
Ο Koffi έχει απεικονίσει στους πίνακές του τη ρύπανση, αλλά και τις πλημμύρες, τα μποτιλιαρίσματα και τα παιδιά-στρατιώτες. Μια από τις τελευταίες σειρές του, με τίτλο “Life here“, αφηγείται την καθημερινή ζωή στο Αμπιτζάν.
Μετά από μια πρώτη έκθεση στην παραλιακή πόλη Μπασάμ, το έργο του παρουσιάζεται τώρα μέχρι τον Ιούλιο στο Ίδρυμα Donwahi της πρωτεύουσας.
ΠΗΓΗ: http://www.africanews.com