Αρχική Ελλάδα Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν

Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Με γεμάτη ατζέντα φτάνει απόψε στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 22.30 (ώρα Ελλάδας). Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και γενικότερα τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο με τρία μεγάλα θέματα: Τα διμερή ζητήματα και την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το Ουκρανικό και τις συνέπειές του, καθώς και τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο και των διαδοχικών προκλήσεων της Άγκυρας.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει και τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, μιλώντας για κινήσεις που υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ «σε μια εποχή», κατά τον ίδιο, «που απαιτείται να είμαστε ενωμένοι»

Λευκός Οίκος - F-16

Συνάντηση με Κάμαλα Χάρις 

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, έπειτα από την ομιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατόπιν πρόσκλησης της Νάνσι Πελόζι η οποία θα παραθέσει δεξίωση.

Για παρεμβάσεις με «εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα» μιλούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ενώ αναμένονται κατ’ ιδίαν επαφές του Μητσοτάκη με προβεβλημένα στελέχη του Κογκρέσου. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, με τον οποίο ο Μητσοτάκης θα έχει, κατά πληροφορίες, δείπνο μακριά από κάμερες.

Τζο Μπάιντεν

Ταυτόχρονα το βάρος πέφτει και στις παράλληλες συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους των κυβερνητικών στελεχών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Φραγκογιάννης) για μια σειρά από κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει αύριο χωριστές επαφές με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και το πεδίο της αμυντικής συνεργασίας – και των εξοπλιστικών – με σχετικές διαβουλεύσεις του υπουργού Αμυνας.

Ακόμα και η πρωθυπουργική ομιλία στο Κογκρέσο και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού (τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεπουμπλικανούς) αποκτούν νέα διάσταση καθώς από το Κογκρέσο περνούν τα εξοπλιστικά-αμυντικά, όπως και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας για την αναβάθμιση ή για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.

Η ελληνική αποστολή

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν πολύωρες συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Να σημειωθεί, ότι οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας «3+1» για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med, στην οποία συμμετέχουν Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Επίσης, ο κ. Δένδιας θα συναντήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του κ. Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή. Οι κύριοι Δένδιας και Κέρι αναμένεται να εξαγγείλουν κοινές δράσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφορικά με την προστασία των θαλασσών και γενικά, του περιβάλλοντος.

Κάμαλα Χάρις
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις

Επίσης, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν και μέλη της επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών των ΗΠΑ. Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται μεταξύ άλλων, να βρίσκεται και η αγορά των υπερσύγχρονων F-35 από τη χώρα μας και όχι μόνο.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην Ελληνική αποστολή, ο οποίος έχει δουλέψει εντατικά στο «χτίσιμο» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Επίσης, θα δοθεί έμφαση και στον τομέα του Τουρισμού, καθώς φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να γίνει ρεκόρ αφίξεων από τις ΗΠΑ.

Ακόμη, στην Ελληνική αποστολή θα βρίσκεται και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους μεγάλων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Στην αποστολή θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

dendias Blinken

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:30, ώρα Ελλάδος.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει δεξίωση στις 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, από ζεύγος Μπάιντεν προς τιμής του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Να σημειωθεί, ότι η δεξίωση αποτελεί σημαντικό γεγονός, που δείχνει την σημασία που δίνει ο κ. Μπάιντεν στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς δεν συνηθίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος να παραθέτει δεξίωση μετά τις συναντήσεις τους με αρχηγούς κρατών.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης στις 16:40, ώρα Ελλάδος, θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αμέσως μετά θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Διαφήμιση