Αρχική COVID-19 Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από σήμερα

Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από σήμερα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Αεροδρόμιο
Διαφήμιση

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ECDC και EASA, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις από σήμερα 16 Μαΐου, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19.

Τα αεροδρόμια της Ευρώπης εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δημοσίευση από τον EASA (European Union Aviation Safety Agency) και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) του επικαιροποιημένου Πρωτόκολλου Ασφάλειας Υγείας στις Αερομεταφορές, το οποίο συμβουλεύει τα ευρωπαϊκά κράτη και τη βιομηχανία για την προοδευτική αποκλιμάκωση των προστατευτικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Επιβάτες αεροπλάνου
Χωρίς υποχρέωση χρήσης μάσκας τα αεροπορικά ταξίδια από τις 16 Μαΐου

Αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και των κινδύνων, καθώς και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η ενημερωμένη αυτή οδηγία:

  • συμβουλεύει για την ευθυγράμμιση των κανόνων χρήσης μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη με τους εθνικούς κανόνες για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τόσο στα κράτη άφιξης όσο και στα κράτη αναχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη.
  • καταργεί την απαίτηση για εξασφάλιση φυσικής απόστασης εντός των τερματικών σταθμών και άλλων περιοχών στα αεροδρόμια.
  • καταργεί τους περιορισμούς πρόσβασης στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων, επιτρέποντας έτσι τόσο στους επιβάτες όσο και σε όλους τους άλλους επισκέπτες να εισέλθουν και να χρησιμοποιήσουν το φάσμα των υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές
  • συμβουλεύει ότι όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι υγειονομικοί έλεγχοι και οι απαιτήσεις για τεστ, τα κράτη θα πρέπει να εφαρμόζουν ρυθμίσεις τύπου “one-stop” για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη στις διαδικασίες αναχώρησης, διέλευσης και άφιξης.
Μάσκα Κορονοϊός
Βγάζουμε τις μάσκες σε αεροπλάνα και αεροδρόμια

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe σχολίασε: “Τα τελευταία 2 χρόνια, το πρωτόκολλο EASA-ECDC Aviation Health Safety Protocol ήταν βασικό για τη διασφάλιση των προστατευτικών μέτρων για τον COVID-19 στα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει με τη σημερινή ενημέρωση, με κατευθυντήριες γραμμές που συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και πρακτικές – και οι οποίες αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών δεν επιβάλλει πλέον τη χρήση μάσκας προσώπου ούτε την κοινωνική απόσταση για ταξίδια”.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η νέα οδηγία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα για την ασφαλή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αεροπορίας και του τουρισμού, καθώς η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα και οι προοπτικές για το καλοκαίρι φαίνονται πολύ θετικές. Θα κάνει την ταξιδιωτική εμπειρία πολύ πιο ευχάριστη και θα βοηθήσει επίσης στη διευκόλυνση των λειτουργιών – διατηρώντας παράλληλα τους επιβάτες και το προσωπικό ασφαλή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την EASA και το ECDC για τη συνεχή δέσμευσή τους με την ACI Europe και τον υπόλοιπο κλάδο. Προτρέπουμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές”.

 

ΠΗΓΗ: traveldailynews.gr

Διαφήμιση