Αρχική Θεραπείες Ανέστρεψαν την απώλεια μνήμης με μετάγγιση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Ανέστρεψαν την απώλεια μνήμης με μετάγγιση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή του ΕΝΥ μειώνεται σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε, οπότε οι εγχύσεις του υγρού για τους ηλικιωμένους θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερη ικανότητα μνήμης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Επιστήμονες ανέστρεψαν την απώλεια μνήμης σε ποντίκια κάνοντάς τους ένεση με εγκεφαλικό υγρό νεότερων τρωκτικών φτάνοντας έτσι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση της άνοιας. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) λούζει τον εγκεφαλικό ιστό και τον νωτιαίο μυελό όλων των σπονδυλωτών.
Το ΕΝΥ περιέχει πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η μέθοδος

Οι ερευνητές πήραν εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) ένα υγρό που περιβάλλει τον εγκεφαλικό ιστό και τον νωτιαίο μυελό όλων των σπονδυλωτών από νεαρά ενήλικα ποντίκια (10 εβδομάδων).

Στη συνέχεια έγχυσαν ΕΝΥ το οποίο περιέχει διάφορους πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στους εγκεφάλους ηλικιωμένων ποντικών (18 μηνών).

Η θεραπεία βελτίωσε την ανάκληση της μνήμης των ηλικιωμένων ποντικιών σε μια δοκιμασία κλιμάκωσης του φόβου, κατά την οποία έμαθαν να συνδέουν ένα μικρό ηλεκτροσόκ με έναν ήχο και ένα φως που αναβοσβήνει.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται σε μια νέα μελέτη στο Nature, καταδεικνύουν τις πιθανές αναζωογονητικές ιδιότητες του νεαρού ΕΝΥ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που γερνάει, όχι μόνο για τους εγκεφάλους των ποντικιών.

Μετάγγιση ΕΝΥ από νέους

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή του ΕΝΥ μειώνεται σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε, οπότε οι εγχύσεις του υγρού για τους ηλικιωμένους θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερη ικανότητα μνήμης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η γήρανση του εγκεφάλου είναι η αιτία της άνοιας και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, επιβάλλοντας ένα τεράστιο κοινωνικό βάρος, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Tony Wyss-Coray από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Η βελτίωση της μνήμης που παρατηρείται σε ηλικιωμένα ποντίκια που λαμβάνουν ΕΝΥ από νεότερα ζώα μπορεί να αποδοθεί σε αυξητικούς παράγοντες που αποδεδειγμένα αποκαθιστούν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων”.Τα ευρήματα καταδεικνύουν τις πιθανές αναζωογονητικές ιδιότητες του νεαρού ΕΝΥ για τον γηράσκοντα εγκέφαλο“.

Η έγχυση CFS από νεαρά ποντίκια σε γηραιά ποντίκια αποκατέστησε την ανάκληση της μνήμης στα γηραιά ζώα ενεργοποιώντας την παραγωγή μυελίνης, ενός λιπαρού μανδύα που μονώνει τους νευρώνες στον εγκέφαλο.

brain cell

Νέοι δρόμοι για την υγεία του εγκεφάλου

Οι νευρώνες, γνωστοί και ως νευρικά κύτταρα, είναι εξαιρετικά ευερέθιστα κύτταρα που μεταδίδουν πληροφορίες σε μέρη του σώματος μέσω ηλεκτρικών σημάτων και ενισχύουν τις ικανότητες μάθησης και μνήμης.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε την αλληλουχία RNA για να προσδιορίσει πώς η θεραπεία με το ΕΝΥ μεταβάλλει την έκφραση των γονιδίων στον ιππόκαμπο, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.

Ο ιππόκαμπος είναι μία από τις λίγες περιοχές του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται νέοι νευρώνες.
Για να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς που διέπουν αυτές τις επιδράσεις, οι συγγραφείς εξέτασαν τις οδούς σηματοδότησης που ενεργοποιούνται από το νεαρό ΕΝΥ.

Η δρ Miriam Zawadzki και η καθηγήτρια Maria Lehtinen, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, οι οποίες δεν συμμετείχαν στη μελέτη, υποστηρίζουν ότι οι ερευνητέςάνοιξαν νέους δρόμους στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου και της γήρανσης.

Τα θεραπευτικά μέσα που έχουν άμεση πρόσβαση στο ΕΝΥ θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά στη θεραπεία της άνοιας”, γράφουν σε ένα συνοδευτικό άρθρο News & Views στο Nature.

Οποιεσδήποτε τέτοιες θεραπείες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη στήριξη του γηράσκοντος πληθυσμού μας”. Παγκοσμίως, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση