Αρχική Περιβάλλον Βρέθηκε το Endeavour του Κάπτεν Κουκ

Βρέθηκε το Endeavour του Κάπτεν Κουκ

Το ναυάγιο που ταυτοποιήθηκε ως το πρώην Endeavour εμφάνιζε βασικά εξαρτήματα που ταίριαζαν με τα σχέδια του πλοίου του 18ου αιώνα, καθώς και ένα κύτος που είχε το ίδιο μήκος με αυτό που είχε καταγραφεί για το ενεργό πλοίο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Endeavour
Stephen Schmidt, ANMM
Διαφήμιση

Ομάδα ειδικών ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τα απομεινάρια του πλοίου με το οποίο ο διάσημος Βρετανός θαλασσοπόρος Κάπτεν Τζέιμς Κουκ εξερεύνησε την ήπειρο της Ωκεανίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι από την Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του πλοίου «HMB Endeavour», ενός από τα πιο διάσημα πλοία του Βρετανού Κάπτεν Τζέιμς Κουκ που εξερεύνησε την Ωκεανία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλοίο βυθίστηκε πριν 244 χρόνια, ανοιχτά των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 22 ετών οδήγησε τους ειδικούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ναυάγιο του «HMB Endeavour» βρίσκεται στον βυθό του λιμανιού του Νιούπορτ, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Εντεβορ ναυαγιο
Το ναυάγιο Australian National Maritime Museum

Σύμφωνα με τον Κέβιν Σάμψιον, εκτελεστικό διευθυντή του μουσείου Australian National Maritime Museum στην Αυστραλία, οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν ταυτοποιήσει τα απομεινάρια του πλοίου από στοιχεία όπως το μήκος του κύτους, αλλά και από λεπτομέρειες της δομής του και του σχήματός του και που συμπίπτουν με εκείνα στα ιστορικά σχέδια του σκάφους του Κάπτεν Κουκ. Αναλύοντας δείγματα από το ξύλο, οι ειδικοί κατέληξαν ότι το σκαρί είχε κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

Βιάστηκαν οι Αυστραλοί επιστήμονες;

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ευρήματα αντιστοιχούν μόνο στο 15% του πλοίου, με τους ερευνητές να προσανατολίζονται τώρα στην προστασία και διατήρησή τους.
Ωστόσο, Αμερικανοί αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν πρώιμη την ταύτιση του ναυαγίου με το «HMB Endeavour» και υποστηρίζουν πως η ανακοίνωση των Αυστραλών συναδέλφων τους παραβιάζει τη συμφωνία της από κοινού έρευνας.

Σε ανακοίνωσή της, η Κάθι Άμπας, εκτελεστική διευθύντρια του αρχαιολογικού πρότζεκτ «Rhode Island Marine Archeology Project», τόνισε ότι η δική της ομάδα είναι η επικεφαλής στις έρευνες στο λιμάνι του Νιούπορτ.

«Αυτό που βλέπουμε στο σημείο του ναυαγίου που μελετάται ταιριάζει με αυτό που θα περιμέναμε από το Endeavour, αλλά δίχως αδιάψευστα στοιχεία να έχουν βρεθεί και να αποδεικνύουν ότι το εμβληματικό σκάφος βρίσκεται εδώ, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ταυτοποίηση» σχολίασε η επιστήμονας.

Εντεβορ

Ιστορία του Endeavour

  • Αρχικά καθελκύστηκε το 1764 ως Earl of Pembroke, αλλά το 1768 μετονομάστηκε σε Endeavour από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας και προετοιμάστηκε για ένα μεγάλο επιστημονικό ταξίδι.
  • Από το 1768 έως το 1771, το Endeavour ταξίδεψε στον Νότιο Ειρηνικό, κυρίως για να καταγράψει τη διέλευση της Αφροδίτης στην Ταϊτή το 1769. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αστρονομικής αποστολής, το πλοίο έκανε το γύρο του Νότιου Ειρηνικού αναζητώντας τη Μεγάλη Νότια Γη, χαρτογραφώντας τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας και την ανατολική ακτή της Αυστραλίας το 1770.
  • Στη συνέχεια, το Endeavour χρησιμοποιήθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό ως μεταγωγικό για να μεταφέρει προμήθειες στα νησιά Φόκλαντ.
  • Το 1775, βρέθηκε σε κακή κατάσταση και πωλήθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος το μετονόμασε σε Lord Sandwich. Μετέφερε εμπορεύματα στη Βαλτική πριν προσληφθεί από το Βασιλικό Ναυτικό για να λειτουργήσει ως μεταγωγικό πλοίο στρατευμάτων.

Εντεβορ

  • Το 1776, ο λόρδος Σάντουιτς πήρε στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον των Αμερικανών αποίκων που προσπαθούσαν να απελευθερωθούν από τον βρετανικό έλεγχο.
  • Τον Αύγουστο του 1778, ο λόρδος Σάντουιτς βρισκόταν στο λιμάνι του Νιούπορτ, κρατώντας Αμερικανούς επαναστάτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Βρετανούς.
  • Όταν ένας γαλλικός στόλος πολεμικών πλοίων κατέπλευσε για να υποστηρίξει τις αμερικανικές δυνάμεις, οι Βρετανοί ναυάγησαν τον Λόρδο Σάντουιτς και τέσσερα άλλα πλοία για να δημιουργήσουν αποκλεισμό στο βόρειο άκρο του λιμανιού.

Αυτό συνέβη ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Κουκ στη Χαβάη κατά τη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του στον Ειρηνικό και 10 χρόνια πριν από την άφιξη του Πρώτου Στόλου στη Νέα Νότια Ουαλία.
Το ναυάγιο που ταυτοποιήθηκε ως το πρώην Endeavour εμφάνιζε βασικά εξαρτήματα που ταίριαζαν με τα σχέδια του πλοίου του 18ου αιώνα, καθώς και ένα κύτος που είχε το ίδιο μήκος με αυτό που είχε καταγραφεί για το ενεργό πλοίο, δήλωσε ο κ. Sumption.
Οι αρχαιολογικές εργασίες συνεχίζονται και αναμένουμε περαιτέρω συζήτηση των στοιχείων τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο κ. Sumption.

 

Διαφήμιση