Αρχική Πολιτισμός Έκθεση ζωγραφικής: «Με τα μάτια της ψυχής μου» της Μαργαρίτας Τελιανίδου

Έκθεση ζωγραφικής: «Με τα μάτια της ψυχής μου» της Μαργαρίτας Τελιανίδου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μαργαρίτα Τελιανίδου, Το πρώτο χιόνι
Μαργαρίτα Τελιανίδου, Το πρώτο χιόνι
Διαφήμιση

«Με τα μάτια της ψυχής μου» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Μαργαρίτας Τελιανίδου τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα Δευτέρα 16 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2022.

Στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, στο Κολωνάκι θα παρουσιάσει τα έργα της η αυτοδίδακτη εικαστικός που σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης κ. Λεόντιο Πετμεζά «επικοινωνούν εύληπτα με μια αδιόρατη ένωση που αφορά την οπτική νεωτεριστική διάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Πετμεζά : «Με απόλυτη συνέπεια στις επιλογές των μεταμοντέρνων εκφράσεων της δημιουργού Μαργαρίτας Τελιανίδου κυριαρχούν  μαγευτικές εικόνες από την φύση και την πραγματικότητα.

Μαργαρίτα Τελιανίδου, Ελάφια στο δάσος
Μαργαρίτα Τελιανίδου, Ελάφια στο δάσος

Προχωρημένα τοπία του ορίζοντα συνυπάρχουν στην εικαστική δόμησή της παράλληλα με τον χρόνο και τον χώρο της περιδιάβασης σε πρωτότυπους συνδυασμούς απόδοσης και απεικόνισης.  Τα επιτεύγματά της επικοινωνούν εύληπτα με μια αδιόρατη ένωση που αφορά την οπτική νεωτεριστική διάσταση.

Πλάθουν περιγραφές και αναγνώσεις της μνήμης με σχετικές εμβαθύνσεις σε συγκινησιακά φορτισμένα σύμβολα που είναι τοποθετημένα με πλαστικότητα και αναγνωρίσιμη, αντικειμενική ανασύνθεση από ισχυρές αντανακλάσεις της φορμαρισμένης υφής.

Με τρόπο πηγαίο και έντονα άμεσο παράλληλα, η καλλιτέχνιδα ανατάσσει μια σειρά εικονογραφημένων συνταγών που γίνονται σύμμαχοι σε μια αλληλουχία προσθετικών συλλαβών, διαβαθμίσεων και αποκαλυπτικών διαδικασιών που τοποθετηθούν στις συνθέσεις της με κινητικότητα και παλμικότητα.

Μαργαρίτα Τελιανίδου, Κυματισμός
Μαργαρίτα Τελιανίδου, Κυματισμός

Έχοντας σύμμαχο το ζωντανό χρώμα εξυπηρετεί αφηγηματικές διαδικασίες με την καθαρή χρήση των ειρμών καθώς διαμορφώνει ωκεανούς από φόρμες και επίπεδα σχημάτων.

Στα εκθέματα της, η ηρεμία της γνώσης και η ευαισθησία διαδέχεται την υπόνοια της φθοράς, η υλική υπόσταση το ψυχικό μεγαλείο, τα πάθη την αδιαλλαξία της ανάγκης.

Κάθε σύμβαση επιμένει στην βαρύτητα και στην ισορροπία στον χώρο του καμβά. Η αναζήτηση της ακρίβειας με τους συγκεκριμένους όρους σηματοδοτήσει πρωταρχικά τις μεταθέσεις των ορίων. Οι οξύτατες πινελιές με σταθερότητα και σιγουριά μετατρέπουν το υπαινικτικό ορόσημο σε γήινο και οικείο πρόσημο. Εξωτερικεύουν το ευχάριστο και το προφανές στοιχείο που ενυπάρχει ατέλειωτα στα έργα και συνδέεται με μια ζώνη ασφαλείας.

Η ταυτότητά της μέσα από κραδασμούς τροφοδοτείται  εικονολογικά με εννοιολογικά και συμβολικά οράματα που εμπεριέχουν την φυσική ευγένεια και συνδιαλέγονται με το κοινό.

Ο προβληματισμός τους θέτει αβίαστα θεάσεις σε δέκτες ελευθερίας που ετερόκλητα αναδύονται από τα καίρια ερεθίσματα».

Μαργαρίτα Τελιανίδου, Ζέβρα
Μαργαρίτα Τελιανίδου, Ζέβρα

Η εικαστικός Μαργαρίτα Τελιανίδου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό. Με την ζωγραφική ασχολήθηκε από την παιδική της ηλικία και είναι αυτοδίδακτη. Η δασκάλα της προέτρεψε τους γονείς της να την κατευθύνουν σε ανάλογες σπουδές, όμως την κέρδισε η Ιατρική που ήταν η επιθυμία της.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1990 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα εργάζεται ως ιατρός ακτινοδιαγνώστης σε δύο μεγάλους ομίλους διαγνωστικών κέντρων. Μέχρι σήμερα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Εγκαίνια της έκθεσης : Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και ώρα 5μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 16 έως 21 Μαΐου 2022

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, 

Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος 

(είσοδος δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς)

Ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα – Παρασκευή 17.00-21.00,

Σάββατο 12.00-21.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

XOΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΛΑΝΕΤΑ ΜΑRKETING 

Διαφήμιση