Αρχική Καταστροφές Καταρρακτώδεις βροχές «έπνιξαν» το Ρίο ντε Ζανέιρο – Νεκροί και αγνοούμενοι στα...

Καταρρακτώδεις βροχές «έπνιξαν» το Ρίο ντε Ζανέιρο – Νεκροί και αγνοούμενοι στα συντρίμμια

Δύο ημέρες ισχυρής βροχόπτωσης έχουν βυθίσει σε τόνους λάσπης ολόκληρη την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ενώ, προβλέπονται περισσότερες βροχές για την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

0
Brazil flood
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, ενώ πέντε αγνοούνται, δήλωσαν οι Aρχές.

Δύο ημέρες ισχυρής βροχόπτωσης έπληξαν μια ευρεία περιοχή των ακτών του Ατλαντικού της νοτιοανατολικής πολιτείας, η τελευταία από μια σειρά θανατηφόρων καταιγίδων στη Βραζιλία που οι ειδικοί λένε ότι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερες βροχές προβλέπονται για την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν μια μητέρα και έξι από τα παιδιά της, τα οποία θάφτηκαν όταν κατολίσθηση παρέσυρε το σπίτι τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο είπε στο Facebook ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε  στην πολιτεία των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στρατιωτικά αεροσκάφη για να βοηθήσει την προσπάθεια διάσωσης.

Τα νέα περιστατικά έρχονται έξι εβδομάδες μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις που σκότωσαν 233 ανθρώπους στη γραφική Πετρόπολη, το καλοκαιρινό θέρετροτης βραζιλιάνικης αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα, επίσης στην πολιτεία του Ρίο.

Αυτή τη φορά, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η τουριστική πόλη Paraty, μια παραθαλάσσια αποικιακή πόλη γνωστή για τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα πολύχρωμα σπίτια της.

Brazil flood1

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι μια κατολίσθηση στη γειτονιά Πόντα Νέγκρα σκότωσε μια μητέρα και έξι από τα παιδιά της, ηλικίας δύο, πέντε, οκτώ, 10, 15 και 17 ετών.

Στη Μεσκίτα, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένας 38χρονος άνδρας έπαθε ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να βοηθήσει ένα άλλο άτομο να ξεφύγει από τις πλημμύρες, ανέφεραν αξιωματούχοι και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Έξι ακόμη θύματα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στην πόλη Άνγκρα ντος Ρέις, όπου οι αξιωματούχοι κήρυξαν «μέγιστο συναγερμό» και κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν τη συνοικία Μονσουάμπα.

Βροχές που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν

Στην Άνγκρα ντος Ρέις έπεσαν 655 χιλιοστά βροχής μέσα σε 48 ώρες, «επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν», σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που κινητοποίησαν όλες τις ομάδες τους για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Ο δήμαρχος Fernando Jordao είπε ότι οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης εγκαθιστούν προβολείς για να συνεχίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης όλη τη νύχτα, εάν χρειαστεί.

«Ακόμα και οι κάτοικοι συνδράμουν, δίπλα-δίπλα μαζί μας για την έρευνα», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά».

Διαφήμιση