Αρχική Ειδήσεις Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση κοινοποίησε προειδοποίηση «πολύ υψηλού» κινδύνου να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις «ειδικά στην Πετρόπολις», καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις και πιθανόν νέες «πλημμύρες» τις προσεχείς ημέρες.

0
Brazil plimires
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες σε μια ορεινή περιοχή της πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Η Πετρόπολη, η «αυτοκρατορική πόλη» για την καλοκαιρινή απόδραση των μοναρχών της Βραζιλίας τον 19ο αιώνα, υπέστη τις μεγαλύτερες καστροφές από τον «κατακλυσμό» της Τρίτης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ρούμπενς Μπομτέμπο, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται ακόμα στα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής, είκοσι ένας άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Αυτοκίνητα κρέμονται από στύλους, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα,
πολλή λάσπη και νερό.

 

«Είναι το τέλος της πόλης μας»

Ο Κυβερνήτης Κλάουντιο Κάστρο είπε ότι συγκεντρώνει όλα τα βαριά μηχανήματα της πολιτειακής κυβέρνησης για να βοηθήσει στην εκσκαφή της θαμμένης περιοχής.

Η πολιτειακή πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η περιοχή δέχθηκε 25,8 εκατοστά (λίγο πάνω από 10 ίντσες) βροχής μέσα σε τρεις ώρες την Τρίτη – σχεδόν όσο και τις προηγούμενες 30 ημέρες μαζί.

Τα βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα και σπίτια να παρασύρονται από χειμάρρους και κατολισθήσεις και το νερό να στροβιλίζεται στην Πετρόπολη και τις γειτονικές συνοικίες. Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo έδειξε σπίτια θαμμένα κάτω από λάσπη σε περιοχές που οι πυροσβέστες δεν είχαν ακόμη πρόσβαση.

Αρκετοί δρόμοι παρέμειναν απροσπέλαστοι την Τετάρτη καθώς συσσωρεύτηκαν αυτοκίνητα και οικιακά είδη, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε υψηλότερα σημεία της πόλης.

Το δημαρχείο Πετρούπολης κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκονταν σε ταξίδι στη Ρωσία, έγραψε στο Twitter, «Είθε ο Θεός να παρηγορήσει τα μέλη της οικογένειας των θυμάτων».

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση κοινοποίησε προειδοποίηση «πολύ υψηλού» κινδύνου να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις στην ορεινή περιοχή της πολιτείας Ρίο, «ειδικά στην Πετρόπολις», καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις και πιθανόν νέες «πλημμύρες» τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται ότι η νοτιοανατολική Βραζιλία έχει υποστεί έντονες βροχοπτώσεις από την αρχή του έτους, με περισσότερους από 40 θανάτους να καταγράφονται μεταξύ περιστατικών στην πολιτεία Minas Gerais στις αρχές Ιανουαρίου και στην πολιτεία Sao Paolo αργότερα τον ίδιο μήνα.

Διαφήμιση