Αρχική Ειδήσεις Αργεντινή: Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα υγροτόπων και γηγενών δασών

Αργεντινή: Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα υγροτόπων και γηγενών δασών

Σε μία πύρινη κόλαση ζουν από τα μέσα Ιανουαρίου οι κάτοικοι της επαρχίας Κοριέντες στην Αργεντινή, που βλέπουν τις περιουσίες τους αλλά και το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής να γίνονται στάχτη μπροστά στα μάτια τους. Μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου είχαν καεί 5.200.000 στρέμματα βοσκοτόπων και καλλιεργειών.

0
Argentini fwtia
Corrientes,Argentina February 8, 2022. Picture taken with a drone. Sebastian Navajas/Rewilding Argentina/Handout via REUTERS
Διαφήμιση

Μια καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια επαρχία Κοριέντες της Αργεντινής καίει εδώ και εβδομάδες απανθρακώνοντας εκατομμύρια στρέμματα υγροτόπων, λιβαδιών και γηγενών δασών, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις του ξηρού καιρού Niña στο έθνος της Νότιας Αμερικής.

«Οι πυρκαγιές προχωρούν αλματωδώς και έχουν ήδη κάψει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια, μετατρέποντας τα χωράφια σε μια γραμμή πυρός που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Συνδέσμου Γεωργικών Φορέων στο πρακτορείο Reuters. Ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ήδη εκκενώσει την πρωτεύουσα της επαρχίας που βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες.

«Ας ελπίσουμε ότι θα βρέξει, αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα», λέει ο Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ, ο επικεφαλής μιας ένωσης εθελοντών πυροσβεστών στο Κοριέντες της Αργεντινής, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στη βόρεια επαρχία της Αργεντινής.

 

«Από τα μέσα Ιανουαρίου 2022, η έκταση της καμένης βλάστησης έχει αυξηθεί περισσότερο από 6 φορές, από περίπου 80.000 εκτάρια σε σχεδόν 519.000 από τις 7 Φεβρουαρίου 2022», αναφέρει η Inta Corrientes.

Άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν τέσσερις πυροσβέστες, με ένα πυροσβεστικό όχημα να τυλίγεται και αυτό στις φλόγες στην πόλη Bella Vista.

Ο επικεφαλής πυροσβέστης, Hugo Leguizamón, υπέστη εγκαύματα στα χέρια του και κατέληξε στο νοσοκομείο της περιοχής.

Η παρατεταμένη ξηρασία που προκλήθηκε από τις χαμηλές βροχοπτώσεις τα τελευταία 2 χρόνια, συνοδευόμενη από αρκετές ημέρες υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, ενοχοποιείται για την έκταση των πυρκαγιών που πλήττουν φέτος την περιοχή.

Με αφανισμό κινδυνεύουν σπάνιοι υγρότοποι

Το Εθνικό Πάρκο Iberá της Αργεντινής, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα συστήματα υγροτόπων στον κόσμο πλούσια σε βιοποικιλότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, με σχεδόν το 4% της επιφάνειάς του να έχει καεί.

«Δημιουργεί πολλή θλίψη και πόνο, βλέποντας πώς τα πάντα να καταναλώνονται από αυτές τις πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες», είπε ο Pascual Pérez, της ομάδας προστασίας Rewilding Argentina.

Το πάρκο είναι ένα καταφύγιο που δημιουργήθηκε με εκτάσεις που δωρήθηκαν από το ίδρυμα Tompkins Conservation, καλύπτοντας περισσότερα από 3,2 εκατ. στρέμματα λιβαδιών και ελών στην επαρχία Corrientes της βορειοανατολικής Αργεντινής, το τοπίο υποστηρίζει την υπέροχη άγρια ​​ζωή, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 400 ειδών πουλιών.

 

Η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» περιουσίες και καλλιέργειες

Η επαρχία Corrientes παράγει αγροτικά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή, ρύζι, καπνό, yerba mate, βαμβάκι, ενώ οι κάτοικοί της ασχολουνται με την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.

«Ζητάμε βοήθεια από τα ξένα ΜΜΕ, αυτό συμβαίνει στην CORRIENTES της Αργεντινής. Η Εθνική Κυβέρνηση τους αρνήθηκε βοήθεια και οι αγροτικοί παραγωγοί παλεύουν τις φωτιές με κουβάδες! Οι απώλειες ζώων και καλλιεργειών είναι εκατομμύρια!! Παρακαλώ βοηθήστε. Τα ζώα καίγονται ζωντανά» αναφέρουν πολίτες σε αναρτήσεις τους στα social media αποτυπώνοντας σε video μικρό μόνο μέρος της καταστροφής

 «Τα χωράφια θα ανακάμψουν τελικά, κάποια στιγμή θα ρίξει δυνατή βροχή και αυτή η καταστροφή θα σταματήσει. Μετά όμως θα έρθουν τα πραγματικά προβλήματα στο προσκήνιο» είπε ο Νίκολας Πίνο, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρείας Κοριέντες, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Η Αργεντινή βρίσκεται στη δίνη του καιρικού φαινομένου  La Niña που συνήθως φέρνει λιγότερες βροχοπτώσεις στις κεντρικές αγροτικές περιοχές της, οι οποίες είναι βασικές για τις εξαγωγές της χώρας και τα έσοδα σε ξένο νόμισμα για τη χώρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αραιές βροχές για τις επόμενες ημέρες.

Διαφήμιση