Αρχική Special Topics Συνέδριο COFORMIT – Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά και μετρήσιμα στο Κλίμα

Συνέδριο COFORMIT – Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά και μετρήσιμα στο Κλίμα

Με το ερευνητικό έργο COFORMIT υπολογίστηκε η συνολική βιομάζα και οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδροφυτείες, ενώ εκτιμήθηκε και ο βαθμός κατακράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων.

0
DEH1
Διαφήμιση

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ερευνητικού έργου COFORMIT (CΟntribution FORest MITigation μετά από τρεισήμισι χρόνια επιτυχημένων δράσεων στη Δυτική Μακεδονία, με βασικό υποστηρικτή την ΔΕΗ, πραγματοποιείται συνέδριο με τίτλο «Δέσμευση άνθρακα από τις δενδροφυτεύσεις των έργων αποκατάστασης περιβάλλοντος» στη διάρκεια του διημέρου 17-18 Φεβρουαρίου 2022.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου COFORMIT για τη συνεισφορά των δεντροφυτεμένων εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην προστασία του περιβάλλοντος και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, θα γίνει μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ανοιχτής σε παρακολούθηση από κοινό και ειδικούς.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ

Στο ερευνητικό έργο COFORMIT, η ΔΕΗ συμμετείχε μέσω του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (ΔΠΕΡ), σε σύμπραξη με το Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης (ΔΠΘ) και την εταιρεία ena – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

DEH

Επιστημονική τεκμηρίωση και δράσεις αποκατάστασης

Για την προστασία του περιβάλλοντος και υον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής η COFORMIT προέβη σε επιστημονική τεκμηρίωση της συνεισφοράς των δενδροφυτεύσεων στις αποκατεστημένες εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζει επί σειρά δεκαετιών εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης εδαφών τα οποία περιλαμβάνουν

  • δενδροφυτεύσεις,
  • διαμορφώσεις τελικών επιφανειών,
  • δοκιμαστικές καλλιέργειες,
  • εξωραϊσμό και
  • καθαριότητα των χώρων των ορυχείων.
Με τα προγράμματα αυτά έχουν φυτευτεί εκατομμύρια δέντρα σε χιλιάδες στρέμματα, με τα αποκατεστηµένα νέα εδάφη να αποτελούν πλέον οικοσυστήµατα ιδιαίτερης ομορφιάς όπου ενδημεί ποικιλία πανίδας.

 

Οι δενδροφυτείες στα αποκατεστημένα εδάφη των ορυχείων απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και το δεσμεύουν στην παραγόμενη βιομάζα.

Με το ερευνητικό έργο COFORMIT υπολογίστηκε η συνολική βιομάζα και οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδροφυτείες, ενώ εκτιμήθηκε και ο βαθμός κατακράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων.

Eγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης για τη μόνιμη καταγραφή της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδροφυτείες

 

Επίσης, συνέβαλε στη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου αναψυχής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, στο όριο της αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ με τους οικισμούς Καρυοχώρι και Άγιος Χριστόφορος. Το πάρκο συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και η πρόσβαση ανοικτή προς όλους. Ο σύνδεσμος για την πρόσβαση στις εργασίες του Συνεδρίου βρίσκεται εδώ.

Η ταυτότητα του έργου

Το COFORMIT εντάχθηκε στον θεματικό τομέα Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, της Παρέμβασης II της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», (ΕΠΑνΕΚ), (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-02521).

Μάθετε περισσότερα για το έργο στις ιστοσελίδες της ΔΕΗ και του ΔΠΘ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροNordic Monitor: Προσχηματικός λόγος της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου
Επόμενο άρθροΑργεντινή: Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα υγροτόπων και γηγενών δασών