Σε πιθανότητα εισβολής των Τούρκων σε νησιά του Αιγαίου αναφέρεται η ιστοσελίδα Nordic Monitor, σημειώνοντας ότι προσχηματικά θέτει το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
“Ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προσχηματικούς λόγους για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος” σημειώνει ο Abdullah Bozkurt, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Zaman, εφημερίδα της γραμμής Γκιουλέν. Σήμερα διωγμένος από το καθεστώς ζει στη Στοκχόλμη.
Προετοιμασία εισβολής στα νησιά
Όπως σημειώνει, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για την υποστήριξη μιας τέτοιας εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό φαίνεται από πρόσφατες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.
«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι δεν θα τα οπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60. …. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου 2022.
Σε συνέντευξη του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κρατική TRT αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Κινήσεις στον ΟΗΕ
Ο Bozkurt αναφέρεται στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν προς τον ΟΗΕ και σημειώνει:
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου – μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».
Ο τούρκος αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
“Παραβίαση όρων”
Σε επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε πιο λεπτομερή αναφορά, με νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.
Έγραφε πως «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεσή της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».
Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.
Με επιστολή της προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, η ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.
Ολόκληρο το άρθρο του Bozturk εδώ