Αρχική Ειδήσεις Επισπεύδονται με fast track διαδικασίες τα έργα στον Αχελώο

Επισπεύδονται με fast track διαδικασίες τα έργα στον Αχελώο

Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.» που αναμένεται να εγκατασταθεί στις περιοχές Δρακότρυπα, Αγορασιά και Συκιά τον προσεχή Απρίλιο.

0
Kremasta Lake bridge
Διαφήμιση

Με ορατό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων επισπεύδονται τα έργα συντήρησης και των ημιτελών υποδομών εκτροπής του Αχελώου. Η ανάθεση του έργου που αφορά κατασκευές ασφάλειας των υφιστάμενων ημιτελών υποδομών στα έργα εκτροπής του Αχελώου καθώς και την εφαρμογή ενός σχεδίου παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς, έγιναν, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση,  με fast track διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η συγκεκριμένη εργολαβία, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, εμπεριέχεται στο έργο των 5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση, για λόγους προστασίας της περιοχής των ημιτελών έργων του Αχελώου.

Για την επίσπευση των διαδικασιών το Υπουργείο Υποδομών επικαλείται δύο αποφάσεις του 2020 για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Αργιθέας και Μουζακίου Καρδίτσας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αντίστοιχα, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που είχαν εκδηλωθεί στις 6 και 7 Ιουλίου 2020.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βερλίγκα, οι πηγές του Αχελώου στο όρος Λάκμος, Πηγή: wikipedia

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, «λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση».

Έτσι, προσκλήθηκαν 7 εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν τα απαραίτητα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, εκ των οποίων τελικά οι 5 κατέθεσαν προσφορές (µε προσφερόµενα ποσοστά έκπτωσης από 2% έως 3%).

Από αυτές μειοδότης αναδείχθηκε η «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.» που με απόφαση του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ανέλαβε την εκτέλεση των έργων. Ο εργολάβος εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί στην περιοχή τον Απρίλιο, προκειμένου να ξεκινήσει την υλοποίηση των έργων.

Το σύνολο των έργων στον Αχελώο

Πέρα από το φράγμα στη Συκιά, προχωρούν και οι διαδικασίες για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας της ΔΕΗ στον Αχελώο. Όπως έχει αναδείξει και σε προηγούμενο άρθρο του το Ecozen, το ζήτημα είχε «κολλήσει» μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2017.

Τον περασμένο Απρίλιο μια νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και τελικά εγκρίθηκε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, εάν δεν υπάρξουν νέες δικαστικές εμπλοκές, το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.

Το υδροηλεκτικό έργο της Μεσοχώρας είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ. και κατασκευασμένο φράγμα 135 μέτρων και τεχνητή λίμνη 350 εκατ. κυβ. μέτρων.

Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού. Πρόκειται για μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές, έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από το 2001, δεν λειτούργησε ποτέ διότι ήταν ενταγμένο στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της εκτροπής, το οποίο διαρκώς ακυρωνόταν από το ΣτΕ.

Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ΔΕΗ στερείται έσοδα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ελάμβανε από την πώληση της ενέργειας που θα παραγόταν.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυγκλονίζουν οι εικόνες από τις φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία
Επόμενο άρθροΈρευνα για τα «χρυσά» κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας από εμβόλια Covid